ОМБУДСМАНЪТ: ФАКТУРИТЕ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ“ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОБЪРКВАЩИ И ХОРАТА НЕ СА НАЯСНО КАКВО ПЛАЩАТ

Автор: 5 GmediA 09:37, 16 септември 2020
Източник: Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Изпращам препоръка към „Топлофикация“ да оптимизира информацията във фактурите така, че хората да са наясно какво плащат. Това каза пред „Тази сутрин“ омбудсманът Диана Ковачева.

„Абсолютно объркващо е с разлики между окончателните съобщения към фактури и изравнителните сметки, които хората получават. Те не могат да разберат какво пише във фактурите. Абсолютно се нарушава Директивата за енергийна ефективност, в която се казва, че трябва да бъде ясно“, допълни тя.

Ковачева посочи, че в институцията на омбудсмана жалби за сметките си от „Топлофикация“ са подали десетки граждани.

„Те изобщо не могат да разберат какво трябва да платят. „Топлофикация“ не издава фактури на гражданите и това е един въпрос, който аз поставям към тях, защо те не предоставят фактури? „Топлофикация-Пловдив“, Плевен и Велико Търново дават фактури. Във фактурата има крайна сума – тотал, ясно е какво плащаш. Вчера с граждани, които искаха да си получат фактурите, се опитахме да поискаме от „Топлофикация“ издадени. Отказват да ги дадат с претекст, че не са юридически лица“, обясни тя.

Ковачева показа и няколко сметки на граждани, които са подали оплаквания, като в началото се посочва някаква огромна сума от на 1300 лв. със срок за плащане 14 септември, а на втора страница има друга сума – 400 лв.

Това е сумата, която трябва да се плати, но не е ясно защо на първа страница е голямата сума.

Националният омбудсман коментира и че има дялово разпределение за следващия сезон, което е като прогноза какво ще се потребява:

Хората обаче ги плащат сега, защото мислят, че трябва да ги платят на части тези суми, обясни Ковачева.

Тя ще присъства на изслушването на „Топлофикация – София“ в Комисията по енергетика днес, за да зададе въпросите на гражданите, както и защо при драстичното намаление на природния газ за отоплителния сезон върнатите суми са символични.

Последни новини

Общо гласували: 87

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ УВОЛНЕН ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ СЪВЕТНИК ПЛАМЕН УЗУНОВ, ЗАРАДИ СРЕЩАТА СЪС СКАНДАЛЕН МИТНИЧЕСКИ ШЕФ?
Да, веднага
65 гласували / 74.71%
Не мога да преценя
20 гласували / 22.99%
Не е необходимо
2 гласували / 2.3%