ЕВРОДЕПУТАТИ С 29 ВЪПРОСА КЪМ БЪЛГАРИЯ: ПИТАТ ЗА КОРУПЦИЯТА, СОБСТВЕНОСТТА НА МЕДИИТЕ, ЗА ЗАПИСИТЕ, ЗА КОИТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ СА НА ПРЕМИЕРА

Автор: 5 GmediA 11:09, 16 септември 2020

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Европейския парламент отправи няколко въпроса към българските институции.

Въпросите са формулирани след закритото заседание на групата в Брюксел на 28 август 2020г. и са 29 на брой. Отправени са към вицепремиера, заместник-министъра на правосъдието, към главния прокурор и заместник-главния прокурор. Те бяха публикувани на сайта на ЕП.

"Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов?" - това е един от въпросите, зададени към офиса на обвинител номер 1 в държавата Иван Гешев.

Има въпрос за изтеклите снимки и записи на Борисов. “Българите станаха свидетели на различни записи и снимки в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени от прокуратурата, макар и да са част от разследвания, а други – преди да бъдат образувани разследвания. Как оценявате тази практика?”, е въпросът на евродепутатите отново е към Гешев.

"Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част - от управляващата или от опозицията", е друг въпрос, отправен към институцията и конкретно към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.

Евродепутатите се интересуват също така за предложените промени в Конституцията в контекста на протестите, а също така и от и концентрацията на собствеността на медиите.

"България е на 111 място по индекса на свобода на средствата за масова информация, съобщава се за заплахи над журналисти. Какво ще направи правителството, за да се увеличи прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите", питат още от мониторинговата група.

Отговорите се очакват до предстоящия пленарен дебат за България в Брюксел на 3-5 октомври.

Източник: БНР

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%