ПРЕЗИДЕНТЪТ МАКРОН ЗАЩИТИ 5G МРЕЖАТА, А НЕЙНИТЕ ПРОТИВНИЦИ НАРЕЧЕ „АМИШИ“

Автор: 5 GmediA 11:42, 16 септември 2020

Френският президент Еманюел Макрон защити 5G технологията в реч пред представители на технологични компании. “Франция е страната на Просвещението, на братята Люмиер, на иновациите, затова ще развенчаем всички фалшиви идеи. Ще въведем новото поколение мрежи, защото това е повратната точка в иновациите”, настоя Макрон.

“Чувам много гласове, които твърдят, че сложността на съвременните проблеми трябва да бъде решена чрез връщане към маслената лампа! Не мисля, че моделът на амишите може да реши предизвикателствата, пред които се изправихме заради климатичните промени“, каза още държавният глава.

Позоваването на общността на амишите, група от християни традиционалисти, известни с простия начин на живот и отказ от удобствата, които предлагат на съвременните технологии, беше остро разкритикувано в Туитър от противниците на президента.

“Явно за президента Макрон хората, които поставят под съмнение влиянието на 5G технологията върху здравето и екологията означава желание да се върнем в пещерите. Това е нулева степен на политически дебат. Започва да звучи като Тръмп“, туитна евродепутатът Манон Обри.

Зелената евродепутатка Карима Дели също се присъедини към критиките.

“Винаги е забавно да бъдеш обиждан като сектант от президент, който се изживява като пророк“, написа Дели.

Неправителствената организация Les Amis de la Terre (Приятели на Земята), също реагираха, преименувайки профила си в Туитър на „Les Amish de la Terre“ (Амиши на Земята).

Сблъсъкът дойде само ден след като около 70 зелени политици и представители на опозицията публикуваха в „Журнал дьо диманж“ обща позиция с настояване за мораториум върху 5G технологията. След речта на президента те го упрекнаха, че отказва дебат и се държи снизходително и подигравателно с тях.

“Президентът се държи като малък Наполеон, той блокира дебата“, каза евродепутатката Мишел Риваси пред EURACTIV.

Рисаси пита: „Как 5G ще ускори човешкия прогрес? Франция не е стартираща компания. Няма да излезем от кризата благодарение на технологиите. Трябва да подкрепяме свързаността и достъпността, но 5G ще донесе само отпадъци и увеличаване на потреблението.”

По темата се изказа и финансовият министър Бруно Льо Мер, който заяви пред телевизионния канал France 2: „Отказът от 5G е стъпка назад за Франция, а аз предпочитам страната да върви напред като завоевател, който жъне успехи в икономиката, а не вкаменената Франция, която не мърда от мястото си“.

Разпределението на 5G честоти във Франция трябва да започне в края на септември. Около 7 милиарда евро от плана за възстановяване на Еврокомисията ще бъдат предоставени на цифровия сектор, включително за дигиталната трансформация на държавата.

Източник: euractiv.bg

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%