УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН: НУЖНО Е ДА ИЗГРАДИМ ЕДИН ПО-СИЛЕН ЗДРАВЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Автор: 5 GmediA 11:52, 16 септември 2020
Източник: Дойче веле

Първа реч "За състоянието на съюза" на Урсула фон дер Лайен. Председателят на Европейската комисия говори пред Европейския парламент в Брюксел за постигнатото през изминалата година и предизвикателствата пред общността в бъдеще.

Урсула фон дер Лайен очерта въздействието от работата на Комисията за смекчаване на последиците от кризата от COVID-19 в областта на здравеопазването и икономиката. Тя представи своята визия за икономическото възстановяване, борбата с климатичните изменения и положението в съседните на Европа държави.

Фон дер Лайен стартира речта си, обръщайки специално внимание на уязвимостта на планетата, която виждаме с всеки изминал ден - топенето на ледовете, изгарянето на горите и сега - глобалната пандемия, променила начина, по който общуваме и се държим в обществото.

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

Нашата здравни работници сътвориха чудеса, Европа стори повече откогато и да било досега. Когато държавите-членки затвориха държавните граници, създадохме специални коридори за пренос на стоки, когато граждани бяха блокирани, Европа ги върна у дома им, каза Фон дер Лайен.

Никога досега не е било толкова важно за заявим предимствата на пазарната икономика, подчерта тя.

Председателят на ЕК заяви категорично - нужно е да създадем един по-силен здравен Европейски съюз. Трябва да извлечем най-важните поуки от здравната криза.

"Европа направи заедно повече, отколкото когато и да било преди. И направихме всичко това, без да имаме пълната компетентност. Затова за мен е пределно ясно - ние трябва да изградим по- силен съюз в здравеопазването. Трябва да го направим", каза Урсула фон дер Лайен.

Източник: БНТ

 

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%