БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗА НА КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ С 30-ГОДИШНИ КНИЖА

Автор: 5 GmediA 12:32, 16 септември 2020
Източник: БНТ

„За мен е чест да представя изключително успешната емисия на външния капиталов пазар. За първи път в нашата история излизаме с 30 годишни книжа. Тя предизвика безпрецедентен интерес, което доведе до заявки, надвишили над 4 пъти първоначално заявения обем от 2 милиарда евро. Това ни даде основания да увеличим лимита на емисията на 2,5 млрд. разпределени по 1,250 млрд. евро в 10 годишни и 30 годишни книжа“.

Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев на брифинг във финансовото министерство, за да обяви финала на току що приключила емисия на България, цитиран от "24 часа".

Крайният резултат е уникален, доходността можем да сравним с тази, която постигат държави с по-висок кредитен рейтинг от нас. При 10- годишната емисия доходността е от 0, 389 процента, с лихвен купон от 0,376. При 30 годишните е 1, 476% с лихвен купон – 1,374, добави Ананиев.

Той бе категоричен, че доверието към нас е на много високо ниво. Инвеститорите са от много висок клас. Имаше централни банки, пенсионни фондове. И подчерта, че без съмнение успехът е резултат от дългогодишните усилия за поддържане на строга фискална дисциплина. Ключов фактор за успеха е и международното признание с приемането ни в чакалнята на еврозоната. Радващо било и активното участие на българските инвеститори, които са придобили 16% от общия обем, заедно с инвеститори от Германия, САЩ, Нидерландия.

Този ресурс ще бъде използван за рефинансиране на съществуващ дълг, за увеличаване на фискалния резерв и за покриване на социално икономическите мерки, приети от правителството и за възстановяване на страната от ковид кризата, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

 

Последни новини

Общо гласували: 32

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
13 гласували / 40.63%
Да, напълно
11 гласували / 34.38%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 21.88%