ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС: РЕФЕРЕНДУМ МОЖЕ ДА РЕШАВА ВЪПРОСИТЕ ЗА ВНС

Автор: 5 GmediA 16:03, 17 септември 2020
Източник: БГНЕС

Решаваме с референдум въпросите от компетентността на Велико Народно събрание, решиха депутатите с окончателните промени в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Конкретните текстове бяха предложени от „Обедини патриоти“ и подкрепени в зала от по-големия коалиционен партньор ГЕРБ на практика без дебат. С тях отпада досегашното ограничение да се провежда национален референдум по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпроси, които е овластено да решава единствено Велико народно събрание.

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: ЦИК ТРЯБВА ДА ОСИГУРИ МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

За пример такива въпроси могат да бъдат свързани с промяната или приемането на нова конституция, изменението на територията на България, както и промяна във формата на държавно устройство или държавно управление.

В интерес на държавата е хората да си кажат мнението, аргументираха вносителите предложението си.

ОКОНЧАТЕЛНО: ГЛАСУВАМЕ СЪС СМЕСЕН ВОТ. НОМЕРАТА НА БЮЛЕТИНИТЕ ОСТАВАТ

Народното събрание отхвърли всички предложения на ДПС да се премахне 6-месечната уседналост преди изборите. Отпадна и искането на Обединени патриоти да не се вписва поредния номер в бюлетината на партията и коалицията.

БСП се застъпи за предложението на патриотите да се гласува за кмет и в малките населени места с под 300 души, а не да бъдат назначавани кметове на кметства.

Отворен остава въпросът кой ще заеме председателския пост в ЦИК. След като никоя партия не предложи наследник на Стефка Стоева, започна нова процедура.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%