ПРЕМИЕРЪТ ДЖОНСЪН ПРИЗОВА БРИТАНЦИТЕ ДА РАБОТЯТ ОТ ДОМА, КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО. БАРОВЕ И РЕСТОРАНТИ ЩЕ ЗАТВАРЯТ В 22.00 ЧАСА

Автор: 5 GmediA 11:53, 23 септември 2020
Източник: mercopress

В драматична реч във вторник премиерът Борис Джонсън призова британския народ да работи от вкъщи, където е възможно и нареди ресторантите и баровете да се затворят по-рано, за да се справят с бързо разпространяващата се втора вълна на COVID-19. Налагат се нови ограничения вероятно за шест месеца, съобщава mercopress.com.

След предупреждения от учените, че смъртните случаи могат да скочат без спешни действия, Джонсън се отказа от поредната пълна блокада, както направи през март, но предупреди, че могат да се предприемат допълнителни мерки, ако болестта не бъде спряна.

"Запазваме си правото да използваме по-голяма "огнева мощ" със значително по-големи ограничения", каза той пред парламента след спешни срещи с министри.

Само седмици след като призова хората да започнат да се връщат на работните си места, Джонсън посъветва служителите в офиси да останат вкъщи, ако могат. Той нареди всички кръчми, барове, ресторанти и други обекти свързани с хотелиерство да бъдат затворени в 22 часа от четвъртък, като се допуска само обслужване на маса.

В призив към гражданите по телевизията, в праймтайма, Джонсън заяви, че зимата ще бъде тежка, но че стратегията му ще поддържа икономиката в движение, като същевременно съдържа зараза с COVID-19.

„Трябва да предприемем действия сега ... По този начин можем да задържим хората да работят, да запазим отворени магазините и училищата си и да продължим напредването на страната си, докато работим заедно за потискане на вируса“, ​​каза той.

Не е ясно дали мерките ще бъдат достатъчни за справяне с втората вълна във Великобритания, за която правителствените учени предупредиха, че може да достигне 50 000 нови случая на ден до средата на октомври.

Ще се изискват маски, ще има по-строго прилагане на правилата и може да се използва армията, за да се помогне и освободи полицията, каза Джонсън. Училищата и университетите трябва да останат отворени.

Анкета на YouGov сред 3436 възрастни британци установи, че 78% подкрепят мерките, въпреки че 45% казват, че Джонсън е трябвало да отиде по-далеч, докато 32% казват, че е въвел правилните ограничения.

Фирмите, нарушаващи законите за коронавируса, са изправени пред санкции до 10 000 паунда или дори закриване, докато физическите лица могат да бъдат глобени с 200 паунда за това, че не носят маска, когато е необходимо.

Джонсън заяви, че е разочароващо за спазващото законите мнозинство да види някой "нагло да се противопоставя на правилата".

„Никога в историята ни колективната ни съдба и колективното ни здраве не са зависели толкова изцяло от индивидуалното ни поведение“, каза той.

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
10 гласували / 55.56%
Да, категорично
6 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 11.11%