ФЕЙСБУК ПРЕМАХНА МРЕЖИ ОТ ФАЛШИВИ ПРОФИЛИ, СВЪРЗАНИ С РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

Автор: 5 GmediA 09:35, 25 септември 2020

"Фейсбук" е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, предаде "Ройтерс", цитирана от БНР.

Компанията обяви, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според съобщението мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки "Инстаграм". Те са имали общо около 97 000 последователи.

Отчасти те са били насочена към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.

Социалната мрежа "Туитър" каза, че е работила с "Фейсбук" за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%