МИНИСТЪР АНГЕЛОВ: ВРЪЩАМЕ БРИФИНГИТЕ, ЗА ДА ДОСТИГА ИСТИНАТА ДО ХОРАТА. КПП-ТА НЕ СА ОБСЪЖДАНА МЯРКА В БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 11:21, 29 септември 2020

Ситуацията с разпространението на коронавируса в България е под контрол и у нас няма здравна криза, заяви здравният министър пред bTV.

Връщаме брифингите, защото искаме до хората да достига истината, а не спекулации или манипулативни твърдения, посочи той в предаването „Тази сутрин“. 

Проф. Костадин Ангелов обясни, че те ще се провеждат в четвъртък в Министерството на здравеопазването, ще ги води министърът на здравеопазването, с представители на Националния оперативен щаб.

„Ще бъдат поканени всички журналисти и ще е отворен за въпроси, не е задължително да се излъчва“, каза министърът.

По думите му ситуацията в момента е под контрол и няма здравна криза. От всички европейски страни България е на 26 място от 29 страни в ЕС, преди бяхме на второ място по заболеваемост, отбеляза министърът.

„Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са около 750 и около 45-50 в интензивните структури“, уточни проф. Костадин Ангелов.

За повишаването на броя на заразените министърът уточни, че трябва да минат две седмици, за да се разбере каква е тенденцията в сравнение с предходните две седмици. По този начин работи Европейският център за контрол на заболяванията, поясни той.

„Нямаме притеснения за ситуацията в българските училища, следим всеки случай със загриженост и вземаме необходимите решения в момента. Такъв е случаят в Габрово, такива са и случаите в София. Решенията се вземат в полза на гражданите“, категоричен беше здравният министър.

„КПП-та не са обсъждана мярка в България. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втърдяване на мерките“, заяви проф. Костадин Ангелов.

„Към момента мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дисциплина и дезинфекция“, припомни той.  

„В народното събрание трябва да се носят, обясних го много ясно на депутатите. Правилата в България важат за всички, МЗ чрез РЗИ осъществява здравен контрол по места.

Всеки, който нарушава правилата ще бъде санкциониран – това е принцип“, отбеляза министърът. Той уточни, че глоби ще има за нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов, при провеждането на конгреса на БСП и при посещението на министър-председателя в Ловеч.

„Не следим само броят на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, и как са разположени случаите – в групи или дифузно.  Следим всички тези данни. В момента нямаме нужда от разширяване на мерките“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%