ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: ТАЗИ ГОДИНА НЯМА ДА ИМА ГРИПНИ ВАКАНЦИИ, ЩЕ ИМА ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА

Автор: 5 GmediA 10:02, 30 септември 2020

„Няма да има затваряне на всички училища“. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В никакъв случай не можем да говорим за огнища в училищата, категоричен беше той и заяви, че няма да отговаря на спекулации относно това кога и дали ще се преминава към дистанционно обучение.

„Ще има преминаване към електронна среда за 14 дни в паралелки, в които има установени носители на вируса. Ако са засегнати няколко класа, ще се премине към затваряне на определени училища. Ако заболеваемостта стане много голяма вече ще се говори за затваряне на училища в определени населени места. На национално ниво затваряне на училища вероятно ще се наложи през януари-февруари по време на грипната епидемия. Тази година няма да има грипни ваканции, ще има преминаване в обучение в електронна среда", обясни още доц. Кунчев.

По повод носенето на маски той коментира, че на повечето места не се ползват маски, което води до покачване на случаите. "Носенето на маска е по-скоро отговорност не само към собственото, а към чуждото здраве", напомни доц. Кунчев. Той обясни, че маската е най-ефективна при човек, който излъчва вируса. При 60-70% хората, които носят вируса, нямат никакви признаци. Носенето на маска предпазва от това да бъдат заразени другите около нас.

 "Вирусът не лети в пространството сам. Той е върху частиците, които ние изхвърляме при говор, викане, кашлица, пеене. Когато има механична преграда, която ограничава излъчването на тези частици, то ограничава и разпространението на вируса", обясни експертът.

Утре ще бъде първият брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Последни новини

Общо гласували: 66

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
44 гласували / 66.67%
Не
17 гласували / 25.76%
Все още не съм решил(а)
5 гласували / 7.58%