5200 ПЪРВОКУРСНИЦИ ЩЕ ПРИСТЪПЯТ ПРАГА НА АЛМА МАТЕР ПРЕЗ НОВАТА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА

Автор: 5 GmediA 12:28, 1 октомври 2020
Източник: 5GMedia

Софийския университет "Св. Климент Охридски " откри новата академична година. Заради COVID-19 церемонията се състоя в Ботаническата градина на Университета, като присъстваха само първокурсници. Тази година те са над 5200.

Основната тема в словото на ректора проф. Анастас Герджиков беше свързана с предизвикателството на COVID-19 и трудната изминала година.

Сега обучението ще започне присъствено за първокурсниците и природните факултети. Ще има и смесена форма на обучение като всеки факултет сам ще решава дали, ако се наложи, ще премине на онлайн обучение.

„Разработихме различни сценарии от присъствено до онлайн обучение, с множество варианти на смесено обучение. Готови сме с предварителен план за подготовка, включващ действия за по-голяма безопасност в случай на присъствено обучение и по-голяма техническа обезпеченост при онлайн обучение. Целта е да осигурим максимална безопасност, съзнавайки че, напълно безопасна среда няма“, каза проф. Анастас Герджиков, цитиран от БНТ.

На тържеството присъства и просветният министър Красимир Вълчев, който каза, че общо студентите в страната са около 185 000 и ще се обучават тази година предимно хибридно.

Образователният министър увери за пореден път, че не се предвижда цялостно затваряне на образователната система, защото няма причини за това. „Ще има прагови стойности, но те ще бъдат много по-високи от сегашните. Много се надяваме да не ескалира ситуацията. Най-вероятно ще има повишение на броя на заразените през следващите месеци, заради застудяването на времето както и факта, че повече време ще прекарваме в затворени помещения. Надяваме се да няма бум в страната“, подчерта още министърът.

Той припомни, че училищата имат готовност да превключат на обучение в електронна среда, ако епидемичната обстановка в страната се влоши, включително и заради сезонните вируси.

 

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
10 гласували / 55.56%
Да, категорично
6 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 11.11%