ЕС МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ СЪДЕБНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ЗАРАДИ СДЕЛКАТА ЗА BREXIT

Автор: 5 GmediA 14:07, 1 октомври 2020
Източник: 5GMedia

ЕС може да започне съдебно производство срещу Обединеното кралство, след като Лондон не пожела да се откаже от плановете да отмени части от договора за Брекзит, съобщи ВВС.

Крайният срок, даден от ЕС на Великобритания да премахне части от законопроекта за вътрешния пазар, изтече в сряда.

„Официалното уведомително писмо“ в крайна сметка може да доведе до съдебно дело срещу Обединеното кралство в Европейския съд, най-висшата юрисдикция на ЕС.

Великобритания заяви, че ще отговори на писмото "след време".

Писмото е първият етап от процеса, който Комисията използва срещу държави, за които смята, че са нарушили законодателството на ЕС.

Повечето дела обаче се уреждат преди това - и може да отнеме много години, докато делото се придвижи през съда, отбелязва ВВС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Обединеното кралство ще има време до края на ноември да отговори на притесненията на ЕС относно законопроекта.

В кратко изявление Фон дер Лайен посочи, че законопроектът е „пълно противоречие“ на предишните ангажименти на Великобритания относно това как трябва да се избегне твърда граница с Ирландия.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че законопроектът е необходимата "предпазна мрежа" за защита на търговията между различни части на Обединеното кралство.

 

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%