ОБЩИНА БАЛЧИК ЗАБРАНИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА 5G МРЕЖАТА

Автор: 5 GmediA 12:28, 6 октомври 2020
Източник: Про Нюз Добрич

Общинският съвет на Балчик прие решение за временен мораториум на изграждането на 5G мрежа на територията на общината. В решението, прието на последната сесия, се казва, че на основание на ЗМСМА се налага забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни клетъчни мрежи от пето поколение и съоръжения към същите за период от 1 година, считано от датата на обнародване на решението.   

Искането за този мораториум е внесено в Общинския съвет от „Местна гражданска инициатива за забрана изграждането на антени за 5G излъчване на територията на община Балчик“ и е подкрепено с 183 подписа. Марин Попов от Инициативата каза за Про Нюз Добрич, че събирането на подписи продължава и към момента те са над 200.

В мотивите си гражданите прилагат изследвания, според които това излъчване е потенциално опасно.

Марин Попов заяви, че, за съжаление, няма българско изследване за влиянието на 5G излъчването. За мотивите са използвани най-вече европейски доклади. „Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания“, посочи Попов.

По думите му Балчик е първата община в България, която приема такъв мораториум.

Общинският съветник Владимир Лафазански заяви, че е гласувал „за“ забраната, но решението не е било прието единодушно – имало е и гласове „против“ и „въздържал се“.

„Аз също съм направил проучване сред документи на ЕС. В доклад на Европейската агенция по околна среда пише, че трябва да се подхожда с предпазливост към 5G. Държавите-членки могат да гласуват регулаторна норма за мощността на излъчване. „Смятам, че като цяло българската държава толерира изгаряне на боклуци, поголовна сеч, унищожаване на водоеми. Така че ако някой реши да спести едни милиони, като на своя воля увеличи излъчването, което е в регламента, без това да подлежи на никакъв контрол /защото всички контролни органи в България са зависими/, той ще изложи на опасност реално природата и здравето на хората“, коментира Лафазански.

Той допълни, че приетият мораториумът няма императивен характер и може да бъде отменен, ако постъпят данни, че процесът не крие опасности. Той е просто предпазна мярка за защита на гражданския интерес.

В сайта peticiq.com пък още от месец май т.г. има петиция, събрала до момента 444 подписа.  В нея се казва: „Нека гражданите на гр. Балчик се обединим срещу инсталирането на 5G в нашия град! Нека сами се защитим и се борим за по- добър живот, както за нас самите, така и за поколенията! Нашите гласове, а не мълчание, могат да повдигнат планини! 5G е изключително вредно и опасно, и ако ви пука поне малко, поинтересувайте се и нека да действаме!“

Тагнато в: 5G , Балчик

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%