НОВ ЛОКДАУН ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: ПРЕМИЕРЪТ ДЖОНСЪН ПРЕДСТАВЯ МЕРКИ ЗА БЛОКИРАНЕ НА ТРИ НИВА

Автор: 5 GmediA 08:13, 12 октомври 2020
Източник: 5GMedia

Премиерът Борис Джонсън ще представи пред депутатите днес новата тристепенна система за предупреждение за риска от COVID-19.

Джонсън ще разкрие нови, по-строги правила за блокиране на три нива в Англия, които ще затворят за срок до шест месеца кръчми, барове и фитнес зали за милиони британци, живеещи в горещи точки на коронавирусна инфекция. 

Премиерът ще проведе спешен брифинг на комитета „Кобра“ в понеделник сутринта, за да разкрие последните подробности, преди да изложи новата национална система в Общото събрание.

Очаква се градският регион на Ливърпул да се сблъска с най-строгите ограничения по нова система от три нива, която ще класифицира регионите като „средно“, „високо“ или „много високо“ ниво на опасност.

Местните лидери в Ливърпул и Манчестър снощи се противопоставиха на решението на правителството, обвинявайки Джонсън, че не е провел достатъчно консултации, преди да въведе ограниченията срещу бизнеса.

От 17:00 часа в сряда стотици кръчми на северозапад в Англия ще бъдат затворени за четири седмици, съобщава The Telegraph.

Местните жители ще могат да излизат извън зоните си само за основни пътувания, като например работа, образование или здраве, но те трябва да се върнат преди края на деня.

Ако бизнесът бъде затворен поради ограничения от трето ниво, правителството ще плаща две трети от заплатата на всеки служител, до максимум 2100 британски лири на месец, според The ​​Telegraph.

За второ ниво домакинствата няма да имат право да се смесват на закрито, подобно на ограниченията, които вече съществуват в Мидълзбро и Хартълпул, докато първо ниво ще бъде подобно на правилата, действащи в момента в цялата страна.

Правилата ще се прилагат един месец преди да бъдат преразгледани, но могат да действат до шест месеца. 

Жертвите на коронавируса във Великобритания са над 42 000. Само за последното денонощие повече от 12 хиляди души са дали положителен тест.

Последни новини

Общо гласували: 136

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
65 гласували / 47.79%
Не
61 гласували / 44.85%
Да
9 гласували / 6.62%