РЕСТАРТ НА СЕЗОНА ЗА БЪЛГАРСКАТА БОРБА

Автор: 5 GmediA 13:51, 13 октомври 2020
Източник: boec.bg

Най-добрите ни борци се впускат в рестарта на сезона, който бе прекратен през месец март заради пандемията. 

Арена на схватките ще е Ловеч, който ще посрещне асовете ни и в трите стила на държавния личен-отборен шампионат от четвъртък до неделя. А надпреварата ще е генерална репетиция за мондиала в Белград през декември, който засега се запазва в календара на световната федерация.

В класическия стил с най-голям интерес се очаква сблъсъкът между капитана на националите Иво Ангелов, световен и европейски шампион от 2013-а, и младия талант Едмонд Назарян. По предварителни заявки и двамата ще се борят в категория до 60 кг. 18-годишният Назарян вече направи успешен дебют при мъжете, като стана №1 в Европа за тази възраст, а през януари стана и шампион на България. Тогава обаче той се бори в неолимпийската категория до 55 кг, а сега ще направи дебют при по-тежките.

На тепиха се връща и Айк Мнацаканян, бронзов медалист от световно и европейско първенство, който след мондиал 2019-а направи операция на ръката. Натурализираният у нас арменец ще стартира при 77-килограмовите, където основен негов конкурент за титлата ще е проспериращият Стоян Кубатов, трети на Евро 2019 до 23 г.

Двукратният носител на пояса „Никола Петров” Даниел Александров ще се бори при по-тежките до 82 кг.

С интерес се очаква и сблъсъкът в категория до 87 кг между еврошампиона от 2017-а Тарек Абдеслам и Йоан Димитров, сребърен медалист от Евро 2017 до 23 г.

В свободния стил повечето национали също смениха категориите и ще се борят при по-тежките. Носителят на златния пояс „Дан Колов” Георги Вангелов ще стартира при 61-килограмовите. А световният и европейски вицешампион от 2013-а Владимир Дубов ще мери сили в кат. до 65 кг. При най-леките до 57 кг ще се бори Микяй Наим, световен вицешампион до 23 г. от 2017-а.

Очакван е и двубоят между натурализирания у нас чеченец Али Умарпашаев и Мирослав Киров, бронзов медалист от Евро 2014. Двамата спорят за титулярното място в категория до 74 кг. Още двама чеченци с наш паспорт ще види публиката в Ловеч – Ахмед Махамаев (92 кг) и Ахмед Батаев (97). Заедно с Али Умарпашаев, тримата се присъединиха по-късно към отбора заради спрени полети от Русия, но се включиха в лагера на Белмекен и Тетевен.

При жените голямата отсъстваща ще е Тайбе Юсеин. Световната и двукратна европейска шампионка в момента минава рехабилитация след операция на коляното. Капитанката на националките, която единствена засега е с квота за олимпиадата, ще се присъедини към отбора за следващия лагер.

Останалите ни най-добри състезателки обаче ще излязат на тепиха в петък. Биляна Дудова, носителка на европейски титли в три различни категории, ще се бори при 57-килограмовите. В същата категория ще стартира и Евелина Николова, сребърна медалистка от Евро 2019 при по-леките до 55 кг. Настоящите европейски шампионки Миглена Селишка (50 кг) и Мими Христова (65 кг) запазват категориите си и за родното първенство, както и Мария Оряшкова при най-тежките до 76 кг.

Първенството започва в четвъртък, 15 октомври, от 10 часа със схватки в свободния стил. В петък стартират жените, а в събота – класиците. Толеранс 2 кг.

 

Тагнато в: борба

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%