ОЛИМПИЕЦЪТ ЙОРДАН ЙОВЧЕВ РАЗРАБОТИ СПЕЦИАЛНА ТРЕНИРОВЪЧНА ПРОГРАМА ЗА ШОФЬОРИ НА КАМИОНИ

Автор: 5 GmediA 15:38, 14 октомври 2020

Тренировъчна програма специално за шофьорите на камиони и техния начин на живот, разработи четирикратният олимпийски медалист и световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев. Тя включва поредица от видео тренировки с лесни упражнения, които могат да бъдат изпълнявани, както в кабината, така и навън. Те са съобразени с начина на работа и живот на пътя и дават свобода шофьорът сам да избере нивото на трудност и продължителността според собствените си възможности. Освен това не е необходима специална екипировка, а се ползват собственото тегло, елементи от камиона и подръчни средства като обикновени туби за вода.

“Приех предизвикателството да създам тази програма, защото изпитвам огромно уважение към работата на тези хора и наистина исках да им помогна с нещо. Също като в спорта, тук се изискват дисциплина, устойчивост и фокус, както и саможертвата често да бъдеш далеч от дома и близките.”, споделя Йордан Йовчев. “Исках да покажем на шофьорите, че и 10 минути са от значение, а с малко желание всеки един от тях може да бъде по-активен и по-здрав. Защото те го заслужават!”.

Специално внимание в програмата е отделено на загрявката. От една страна тя е изключително важна като подготовка за всяка тренировка. От друга, шофьорите могат да я ползват за раздвижване и подобряване на кръвообращението по време на кратките си почивки, за разсънване и тонизиране, когато почувстват умора на пътя или като превенция за травми при извършване на физическа работа, свързана с товарене и разтоварване.

Тренировъчната програма е част от информационната кампания TranSport на водещата българска транспортно-логистична компания Транспрес, чиято цел е да помогне на професионалните шофьори да се грижат за здравето си. Освен предложения за спорт, тя ще дава и съвети на експерти за правилна стойка зад волана и идеи за балансирано хранене.

Работата на шофьорите е много трудна – свързана е с обездвижване, стрес и умора. Освен това те нямат удобствата за спорт, като всички останали. Затова искахме без никакви свръх очакваня, просто да ги окуражим, да им предложим идеи и начин да се погрижат за себе си и да бъдат по-здрави. Разбира се, винаги трябва е съобразено с индивидуалните възможности и моментно физическо състояние.”, обясни Веселин Стоянов, Управител на Транспрес. “Обърнахме се към Йордан Йовчев, защото той е истинска легенда и изключително вдъхновение за всички българи. Вярваме, че точно той е човекът, който може да ни покаже, че не е нужно да си професионален атлет, да имаш много време или изключителни условия, за да бъдеш по-активен и в по-добра форма. Надяваме се чрез него посланието ни да достигне до повече шофьори и да бъде прието положително.”, допълни той.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%