УЧЕНИ: ПОВТОРНОТО ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУС МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ТЕЖКО

Автор: 5 GmediA 15:54, 14 октомври 2020

Потвърдените случаи на повторна инфекция с COVID-19 показват, че вторият удар може да бъде по-тежък, твърдят изследователи.

Дори тези, които са преминали през COVID-19, трябва да вземат предпазни мерки, за да избегнат повторно заразяване, казват изследователите, цитирани от „Нешънал“.

25-годишен мъж от Невада е бил с възпалено гърло, кашлица, главоболие, гадене и диария, след като е хванал вируса в края на март. Той се е възстановил напълно до 27 април, но се е разболял втори път в края на май със сходни симптоми, които се влошили. Той е бил включен към кислород за затруднено дишане. Пациентът, който е бил хоспитализиран по време на втората инфекция, не е имал придружаващо заболяване, което да го излага на риск от развитие на по-сериозна инфекция.

Учените твърдят, че неговият случай и други като него доказват, че няма да бъде възможно да се постигне стаден имунитет.

Тази стратегия не само е с летален ефект за мнозина, но и не е ефективна“, пише Акико Ивасаки, имунолог в Медицинското училище в Йейл. „Стадният имунитет изисква безопасни и ефективни ваксини и стабилно прилагане на ваксинацията.“

Изследователи от Университета в Невада заявиха, че реинфекцията на американеца е потвърдена чрез анализ, който показва, че се е заразил с два варианта на вируса.

„По този начин предишното излагане на Sars-CoV-2 може да не гарантира пълен имунитет при всички случаи“, казват те. „Всички лица, независимо дали преди това са били диагностицирани с COVID-19 или не, трябва да вземат еднакви предпазни мерки, за да избегнат инфекция със Sars-CoV-2. Последиците от реинфекциите могат да бъдат от значение за разработването и прилагането на ваксини.”

Вече има няколко документирани случая на повторни инфекции с COVID-19 по целия свят. От четирите изследвани случая, симптомите са по-лоши при двама пациенти, което предполага липса на ясен модел. Възможно е също така изграденият вече имунитет да влоши симптомите по време на реинфекция – феномен, известен като усилване вследствие на антитела.

„Поради оскъдността на широкото тестване и наблюдение, ние не знаем колко често се случва реинфекция сред лица, които са се възстановили от първата си инфекция“, твърди професор Ивасаки.

Проучванията показват, че асимптоматичните инфекции с COVID-19 са склонни да произвеждат ниски и в някои случаи дори неоткриваеми антитела, докато тези, които са с повече симптоми, имат по-силен имунен отговор.

Експертите казват, че ако Sars-Cov-2, който причинява COVID-19, следва същия модел като другите коронавируси, реинфекциите ще станат често срещани. В проучване от Кения през 2018 г. почти 30% от тези, които са хванали един вариант на коронавирус, са претърпели втора инфекция. Около 10% са го хванали за трети път и един човек е бил заразен четири пъти.

Редица инфекции се наблюдават само три месеца след първите и в много случаи вирусният удар действително се е увеличил, „разкривайки неефективни защитни имунни отговори след първоначално излагане“.

Първи смъртен случай след повторна инфекция с коронавирус бе регистриран вчера в Нидерландия.

Според BNO News в момента има 23 случая на реинфекция с коронавирус в света. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%