ФРАНЦИЯ ОБЯВЯВА ИЗВЪНРЕДНО ЗДРАВНО ПОЛОЖЕНИЕ. В ПАРИЖ ВЪВЕЖДАТ ВЕЧЕРЕН ЧАС

Автор: 5 GmediA 08:23, 15 октомври 2020
Източник: 5GMedia, Дезинфекция на улици в Париж

Президентът Еманюел Макрон обяви новите мерки срещу разпространението на коронавирус във Франция. От 17 октомври влиза в сила извънредно здравно положение, което ще важи за цялата територия на страната.

Вечерен час ще бъде въведен в осем района на Франция. Това е опит на френските власти да забави тревожната тенденция за разрастване на епидемията от последните седмици. 

Най-засегнатите френски райони от пандемията, сред които е и Париж, имат на разположение 48 часа, за да се настроят към новите строгите ограничения.

От събота се налага абсолютна забрана за излизане навън между 21 и 6 ч. сутринта. Глобата за нарушение е 135 евро, а при повторно неспазване на правилата – 1500 евро.

„Ако в продължение на 6 седмици успеем да носим тази колективна отговорност и намалим контактите си, тогава ще можем да махнем ограниченията. Посланието, което отправям тази вечер - имам нужда от всеки един от вас. Имаме нужда помежду си“, заяви Макрон, цитиран от бТВ.

През последните дни са регистрирани по около 20 000 нови случая на ден във Франция. Около 46% от леглата в отделенията за реанимация в Париж вече са заети.

И другите европейски страни вече затегнаха мерките срещу вируса - Англия обяви тристепенна система за ограничаване на вируса, в Белгия има вечерен час, а Чехия затвори ресторантите и въведе дистанционно обучение.

 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%