Д-Р МАДЖАРОВ, БЛС: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ИЗДАВАТ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА PCR ТЕСТ САМО НА ЧОВЕК СЪС СИМПТОМИ

Автор: 5 GmediA 10:06, 16 октомври 2020
Източник: БЛС

Направления за PCR тест личните лекари ще могат да издават само на човек със симптоми. Това каза в студиото на „Тази сутрин“ д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС.

„Ако си бил близо до човек с коронавирус, най-малкото трябва да се изолираш, но личният лекар няма да му издаде направление за тест, а през система ще подаде информацията към РЗИ, че има такъв контактен човек“, допълни той.

Иначе ще стане хаотично звъненето на личните лекари, освен това преди втория ден след контакт със заразен PCR-ът ще бъде отрицателен, добави Маджаров.

Личните лекари искат по електронен път да се случва издаването на подобни направления, но не се изключва и злоупотребяването с това, обясни председателят на БЛС.

Затова има правило за поне 4 симптома, които са субективни – например висока температура, отпадналост, кашлица, загуба на мирис, може да няма загуба на мирис, да има друг симптом, рентгенови данни за пневмония плюс други и може отново да има предпоставка за тест, обясни д-р Маджаров.

Според него няма да се стигне до внезапно блокиране на страната заради коронавируса, дори смята, че това няма да е необходимо.

Д-р Маджаров коментира и вината на лекарите, които са се разединили в мненията си за заразата и мерките и препоръча всички спорове да са в научните форуми, а не в социалните мрежи.

Той повтори тезата на здравния министър  да не се пътува до Благоевград и Търговище освен ако не е по работи или много наложително. Маджаров призна, че това е удар по местната икономика, но и че това е необходимо, за да се спре разпространението на COVID-19.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%