4 МИНУТИ БЯХА ДОСТАТЪЧНИ НА АРМЕНИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН НАРУШАТ И НОВОТО ПРИМИРИЕ

Автор: 5 GmediA 10:05, 18 октомври 2020
Източник: Reuters

Армения обвини Азербайджан в нарушаване на примирие в района на Нагорни Карабах, прекратяването на огъня трябваше да започне в полунощ местно време. Само 4 минути след влизането му в сила обаче, Азербайджан започна артилерийски и ракетен обстрел, твърди говорител на арменското министерство на отбраната.

Баку все още не е коментирал развитието на конфликта.

По-рано в събота руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонни разговори с външните министри на Армения и Азербайджан. След това бе съобщено, че "Република Армения и Република Азербайджан се договориха за хуманитарно примирие, започващо в 00:00 ч. местно време, 18 октомври. Това решение е взето след изявлението на президентите на Френската република, Руската федерация и Съединените американски щати, представляващи страните-съпредседатели на Минската група на ОССЕ на 1 октомври 2020 г., изявлението на съпредседателите на Минската група на ОССЕ от 5 октомври 2020 г. и в съответствие с московското изявление от 10 октомври 2020 г.".

Напрежението в района на Нагорни Карабах ескалира в края на септември, припомня БНТ. Ереван и Баку се обвиняват взаимно в нападение. Жертви на най-тежките сблъсъци от 1994 г. има и от двете страни.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 75.51%
Не
12 гласували / 24.49%