ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ ВЪВ ВАШИНГТОН СРЕЩУ ИЗБОРА НА ЕЙМИ БАРЕТ ВЪВ ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА САЩ

Автор: 5 GmediA 11:15, 18 октомври 2020
Източник: ABC News

Хиляди излязоха по улиците в Съединените щати на "женски" шествия в събота срещу президента Доналд Тръмп и неговата номинация за Върховния съд Ейми Барет, съобщиха световните информационни агенции.

Очакваше се над 116 000 души да протестират или да участват в други акции в събота. Над 429 социално дистанцирани и виртуални мероприятия  бяха организирани във всички 50 щата, съобщават организаторите.

„Първият женски марш през 2017 г. беше исторически“, заяви Рейчъл Кармона, изпълнителен директор на „Женски марш“, на митинг преди марша в събота следобед в столицата Вашингтон.  „Сега четири години по-късно ... със 17 дни до изборите, ще завършим започнатото."

Организаторите заявиха, че планират да почетат паметта на съдебния съдия на Върховния съд Рут Бадер Гинсбърг и да оспорят назначението на Ейми Кони Барет на нейно място, което се очаква комисията по правосъдие на Сената да гласува на 22 октомври.

Междувременно Независимият женски форум, консервативна американска организация с нестопанска цел, беше домакин на втория си годишен контрапротест „Марш за всички жени“. Тазгодишното им събитие, наречено "Аз съм с нея!" - митинг, се състоя близо до Върховния съд  и беше в подкрепа на номинацията на Барет.  Физическото присъствие беше  ограничено до 100 души поради мерките за безопасност заради COVID-19, но беше предаван на живо.

„Вярваме, че най-малкото към Ейми Кони Барет трябва да се отнасяме с уважение“, каза Кари Лукас, президент на Независимия женски форум, пред множестово зрители в онлайн излъчването. "Тя е страхотна американка и ще разберете какво означава това, когато се застъпва за всички нас."

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%