ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ КАРАКАЧАНОВ: ИМА ПРОЕКТ ЗА БРОНИРАНИ МАШИНИ, КОЙТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА

Автор: 5 GmediA 15:32, 18 октомври 2020
Източник: БГНЕС

На финалната права сме на проекта за бронираните машини за специалните сили. Новината съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Договорът е за 50 млн. лв. и проектът предстои да бъде подписан до края на годината. Бойните бронирани машини ще бъдат използвани за противодействие на тероризма. Целият проект включва около 150 машини с различно предназначение.

В проекта на специалните сили техниката ще бъде изработвана в България от българска фирма. Каракачанов се надява след някоя друга година да можем да правим и самолети, а към момента можем да изработваме кораби и бронирани машини.

„Едно е сигурно, заради пътната карата за сътрудничество с Пентагона, каквото и да купи България във времето, ще се плаща разсрочено. Това означава значително по-ниска цена от тази, която платихме за първите осем самолета“, коментира Каракачанов новата сделка със САЩ.

Той не се ангажира с точни цифри, защото очаква информация от американската страна през ноември. Според Каракачанов един срок от 10 години за разсрочено плащане на новите осем самолета Ф-16 би била приемлива. На въпрос дали не е по-добре да се проведат разговори за Ф-35, той заяви, че това е хипотеза, която се разглежда от ръководството на ВВС, и темата е експертна, като в нея няма място за политическо разиграване.

Вицепремиерът коментира и темата за Северна Македония и историята. "Северна Македония трябва да спазва договора, който са подписали пред три години, не е необходимо да се подписва нов договор. В Скопие се опитват да върнат историята 1000 години назад, за да могат да дадат легитимност на теория на Коминтерна, а след 1944 година и на Титова Югославия“, посочи той. По думите му в договора ясно е казано, че трябва „да се изчистят фалшификациите по отношение на историята“. Каракачанов допълни още, че в Северна Македония решили, че могат да се „гъбаркат“ с нас, като „вероятно са получили окуражаване от една или друга страна, но продължават по този провинциално махленски начин да се държат с една държава, от която зависи тяхното европейско бъдеще“. По-късно през деня военният министър каза пред Нова тв, че Германия ни притиска за Северна Македония да забравим 1300 години история.

Последни новини

Общо гласували: 7

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
4 гласували / 57.14%
Да
3 гласували / 42.86%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%