ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ПРЕД DW: В БЪЛГАРИЯ НЯМА СИЛНА ОПОЗИЦИЯ. БИТКАТА МИ С НИНОВА Е ПРИНЦИПНА

Автор: 5 GmediA 11:03, 19 октомври 2020
Източник: Дневник

„Аз не се разграничавам от БСП. Аз съм ляв човек. За да се отървем от този авторитарен модел на управление, на нас ни е необходима силна опозиция. А такава в България няма. Когато ГЕРБ пада, социалистите не вдигат своя рейтинг. Госпожа Нинова има същия рейтинг като господин Борисов. Ние не можем да победим този режим или бъдещи популистки формации, ако България няма силна опозиция - лява и дясна. Затова започнах този разговор за Нинова, който очаквах да се проведе от моите колеги по време на предизборната кампания в БСП, но такъв нямаше“. Това каза в интервю за „Дойче веле“ евродепутатът Елена Йончева.

„Битката ми с Нинова е принципна. Вижте как половината парламентарна група на БСП гласува за господин Цацаров да стане шеф на антикорупционната комисия. Смятам, че Нинова подкрепя господин Борисов лично. Тя е силен опозиционен лидер, но на думи. Когато говорим за конкретни дела, нея я няма. Не може три сигнала за разследване за злоупотреба с власт от страна на премиера да не са подписани от лидера на най-голямата опозиционна партия“, заяви още Йончева.

Тя коментира и въпроса с Истанбулската конвенция и отношението към нея в България:

„Истанбулската конвенция наистина е превърната в плашило. Тя е като някаква теория на големия заговор. В България тази тема е толкова дамгосана, че на практика вече не може да има дебат по нея…… Смятам, че ние тръгнахме по вълната на националистите. В българското общество нямаше никакъв смислен диалог, акцентът беше сложен върху атаката срещу българското семейство, българската идентичност и българските устои. България няма проблем с Истанбулската конвенция - България има проблем с крещящата липса на върховенство на закона, с все по-голямото разслояване в обществото, с лошото образование и здравеопазване. Управляващите, националистите и един капан, в който волно или неволно попадна част от БСП начело с Нинова, изведоха като фокус на резолюцията Истанбулската конвенция, която е затворена тема в България, защото има решение на Конституционния съд. Не виждам защо се прави това, ако целта не е отклоняване на вниманието към несъществуващ проблем. Както и темата с македонското малцинство. В резолюцията не се говори за македонско малцинство“.

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%