АЗЕРБАЙДЖАН ОТНОВО ОБЯВИ, ЧЕ Е ГОТОВ НА ПРИМИРИЕ, АКО УСЛОВИЯТА МУ СЕ СПАЗВАТ ОТ АРМЕНИЯ

Автор: 5 GmediA 14:35, 25 октомври 2020
Източник: Reuters

Азербайджан е склонен да се приеме примирие, ако Армения спазва договорките за решаване на конфликта в спорния регион Нагорни карабах. Това заяви президентът на страната Илхам Алиев в специално интервю за Фокс нюз. В същото време посолството на САЩ в Азербайджан съобщи за заплахи срещу чужденци и посъветва гражданите си в страната да внимават.

„Да, имаме готовност. Аз неведнъж казах това. Ние сме готови още днес да съгласуваме прекратяване на огъня. Но за целта Армения и нейният министър-председател трябва да заявят, че ще спазват основните принципи, разработени от САЩ, Русия и Франция”, заяви Алиев.

Той припомни, че преди дни премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че е невъзможно конфликтът да бъде решен по дипломатически път и призова арменците да „хванат оръжието и да защитят родината си”.

Азербайджан иска прекратяване на огъня и да си върне територията, каза още Илхам Алиев. А Армения, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и мирния план, трябва да се ангажира с освобождаването им, подчерта той. Той за пореден път опроверга съобщенията, че на страната на Азербайджан воюват чужди наемници. Военните в Баку обявиха, че са свалили боен самолет на арменските въоръжени сили, на което от Ереван последва опровержение.

Последни новини

Общо гласували: 15

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
8 гласували / 53.33%
Да, категорично
5 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 13.33%