КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: ПРОТЕСТЪТ СЕ СВИ, СПИХНА СЕ И ИЗЧЕЗНА, А ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСТАНА И СЕ УКРЕПИ

Автор: 5 GmediA 08:53, 27 октомври 2020
Източник: БНТ

"В държавата всички сме равни, пред закона - също. Ако някой си мисли, че на базата на това, че е президенът, премиер, главен прокурор, депутат, е недосегаем и правилата не важат за него, дълбоко е сбъркал. В този смисъл мерките трябва да се прилатат еднакво за всички", категорично заяви в "Още от деня" на БНТ Калоян Методиев, политолог, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

Хората начело на държавата са тези, които трябва да дават пример, а не да ставаме свидетели на опити да се избяга карантината, да се излъже или да се заобикалят законите.

"От чистачката до президента всички в тази държава имат еднакви права", подчерта беше Калоян Методиев.

По повод прекъснатата визита на президента в Естония бившият началник на кабинета му коментира, че има дума срещу дума - тази на президента срещу думата на началника на ГЩ, на ВМА. Ако първите мъже в държавата не спазват правилата, това се отразява на цялото общество, те трябва да са за пример - и в поведение, и в говорене", каза Калоян Методиев.

"За съжаление и от страна на правителството, и от президентската институция гледа в момента да слага личния си интерес пред интереса на обществото и на държавата", коментира политологът.

В нагнетената от пандемията обстановка правителството действа конюнктурно, опитва се да решава собствените си проблеми, подчинени на страха, да не наруши нечии интереси и затова прилага мерките къде хлабаво, къде закъсняло. Методиев даде пример със стадионите, които не бяха затворени, а в Италия пандемията тръгна от футболен мач, защото го е страх от агитките. 

"Не е толкова голям проблемът в момента със степента на мерките, колкото с приложението им", подчерта Методиев.

Той коментира и протестите в държавата: 

Протести вече няма. Това, което наблюдаваме, е една протестна агония. 

Още от самото начало на протестите, които бяха мащабни, възникнаха спонтанно и бяха справедливи, но хореографите на протеста и тези, които го насочваха с всеки изминал ден, с всяка изминала седмица буквално самоубиваха протеста, смята Методиев.

Той осъди и част от действията на протеста: "спирането на метрото, освиркването на Светия синод, хунвейбинските акции пред БНТ, които не спряха от лятото - 100-200 човека да тормозят гостите в телевизията, освиркването на немското посолство, резолюцията в ЕП, обругаването на сградите, атаката на парламента, която беше абсолютно безсмислена".

"Целият този вандализъм, цялата тази крайност докара протеста до това сега в момента 100-200 човека да се представят в обществото като маса", категоричен е политологът.

Според него "протестът се сви, спихна се и изчезна", а "правителството остана и се укрепи".

Последни новини

Общо гласували: 51

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
38 гласували / 74.51%
Не
10 гласували / 19.61%
Все още не съм решил(а)
3 гласували / 5.88%