КАКЪВ ИМУНИТЕТ РАЗВИВАМЕ СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ НА COVID-19?

Автор: 5 GmediA 11:26, 27 октомври 2020
Източник: 5GMedia

Какъв имунитет развива човек, след като преболедува COVID-19? На този въпрос учените все още нямат точен отговор. Според някои се създава имунен отговор, който ще ни предпази от повторна реакция, но според други този въпрос е спорен. Ново проучване на екипа от Имперския колеж в Лондон установява, че антителата, създадени от коронавирусната инфекция, намаляват "доста бързо".

Учените установяват, че броят на хората, които са дали положителен тест за антитела, е спаднал с 26% между юни и септември. Според тях, това показва, че имунитетът избледнява и съществува риск от заразяване с вируса няколко пъти.

До момента над 350 000 души в Англия са си направили тест за антитела като част от проучването REACT-2. В първия кръг от експеримента, в края на юни и началото на юли, около 60 на 1000 души са имали откриваеми антитела. Но в последния набор от тестове, през септември, само 44 на 1000 души имат антитела срещу COVID-19.

Това предполага, че броят на хората с имунна защита срещу коронавируса е спаднал с повече от една четвърт между лятото и есента.

Спадът е по-голям при хората над 65 години в сравнение с по-младите възрастови групи, както и при тези, които се преболедували COVID-19 без симптоми в сравнение с тези, които са преминали през заболяването по-тежко.

Броят на здравните работници с антитела остава относително висок, което изследователите предполагат, че може да се дължи на редовното излагане на вируса.

Има четири други човешки коронавируса, които хващаме няколко пъти в живота си. Те причиняват симптоми на обикновена настинка и ние можем да се заразим с тях на всеки шест до 12 месеца. Има много малко потвърдени случаи на хора, които са се заразили с COVID-19 два пъти. Изследователите обаче предупреждават, че това може да се дължи на имунитета, който едва сега започва да избледнява от пиковите нива на инфекция през март и април.

 

Източник: dnes.bg

Последни новини

Общо гласували: 15

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
8 гласували / 53.33%
Да, категорично
5 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 13.33%