КЪМ МОМЕНТА ИМА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС 469 УЧЕНИЦИ И 453 УЧИТЕЛИ

Автор: 5 GmediA 11:33, 27 октомври 2020
Източник: БГНЕС

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образованието, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това каза образователният министър Красимир Вълчев в пред Нова телевизия.

Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители. „Прави впечатление, че учителите са много повече като процент. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", каза още той. И допълни: „Системата на образованието не е изолирана от това, което се случва в страната".

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев.

„Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", припомни министърът.

Той обяви, че в последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги отбелязват. „Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне", подчерта още Вълчев.

„На ниво държава не предвиждаме цялостно преминаване на обучение в електронна среда. Вероятно ще стигнем дотам, ако ситуацията с COVID-19 се усложни значително или в седмиците на сезонните грипни вируси”, категоричен бе образователният министър.

Последни новини

Общо гласували: 15

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
8 гласували / 53.33%
Да, категорично
5 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 13.33%