МЗ: НЯМА ДА ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА КАРАНТИНАТА ПРИ КОНКРЕТНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА

Автор: 5 GmediA 13:32, 27 октомври 2020

Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена:

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички."

Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

По-рано днес главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев предложи прецизиране в заповедта за поставяне под задължителна изолация при заразен с COVID-19. Необходимостта от промени той обосновава пред "Свободна Европа" заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.  

"Да, според заповедта дори при отрицателен тест, карантината не може да бъде свалена", каза Кунчев, но по думите му заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности-изключения, при които ще бъде възможно изолацията да бъде отменена.

"Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна", каза Кунчев.


Последни новини

Общо гласували: 15

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
8 гласували / 53.33%
Да, категорично
5 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 13.33%