ЛИДЕРИ И ПОЛИТИЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ОСЪДИХА ОСТРО НАПАДЕНИЕТО В НИЦА И ОБЯВИХА ПОДКРЕПАТА СИ ЗА ФРАНЦИЯ В БОРБАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА

Автор: 5 GmediA 17:05, 29 октомври 2020

Десетки пакистански студенти се събраха в столицата Исламабад, за да осъдят подкрепата на френския президент на светските закони, които защитават карикатурите на пророка Мохамед като свобода на изразяване.

Протестиращите в четвъртък държаха транспаранти и скандираха лозунги срещу президента Еманюел Макрон, заявявайки, че мюсюлманите са готови да умрат, за да защитят честта на ислямския пророк.

Митингът се проведе в деня, когато нападател, въоръжен с нож, уби трима души в църква във френския град Ница.

Властите разположиха полиция, за да попречат на демонстрантите да маршируват към френското посолство и в крайна сметка протестиращите се разпръснаха мирно.

Междувременно Саудитска Арабия осъди нападението с нож в базиликата Нотр Дам в Ница.

Номинираният за премиер на Ливан Саад Харири също обяви в Twitter, че „най-острото осъжда“ атентата в църквата „Нотр Дам“, наричайки го отвратително престъпление. „Тероризмът няма религия и всички мюсюлмани са призовани да отхвърлят това престъпно деяние, което не е свързано с исляма или с пророка на любовта“, пише той.

Висшите служители на Европейския съюз също категорично осъдиха касапницата Ница и изразиха подкрепата си към Франция, член-основател на 27-членния блок.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че цяла Европа стои зад Франция, „решена пред варварството и фанатизма“.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел изрази своята „солидарност с Франция и французите“ в съобщение, публикувано в Twitter: „Мислите ми са за жертвите на отвратителната атака срещу Ница и техните близки. Цяла Европа е с вас “, пише Мишел.

Катар също изказа своето възмущение от атаката във Франция.

Турция осъди нападението в базиликата Нотр Дам на фона на засилено дипломатическо напрежение между двете страни.

„Ние сме солидарни с народа на Франция срещу терора и насилието“, се казва в изявление на турското външно министерство.

Турският президентски говорител Ибрахим Калин написа в Туитър на турски и френски език: "Ще се борим с всякакъв вид терор и екстремизъм с решителност и солидарност".

„Дания стои рамо до рамо с нашите френски приятели и съюзници“, написа в Туитър и датският външен министър Джепе Кофод.

„Ние казваме на французите: Вие не сте сами в борбата срещу екстремизма. Холандия е до вас“, туитна холандският премиер Марк Руте.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е "ужасен" от "варварската атака" в базиликата Нотр Дам в Ница.

„Нашите мисли са за жертвите и техните семейства, а Обединеното кралство е твърдо с Франция срещу терора и нетърпимостта“, каза Джонсън в туит, изпратен както на френски, така и на английски.

Външният министър Доминик Рааб заяви, че Обединеното кралство „днес е с Франция в скръб, шок и солидарност“.

Длъжностни лица от целия политически спектър в Германия осъдиха нападението в южния френски град Ница, като някои призоваха за митинг на солидарност пред френското посолство.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че е „дълбоко разтърсена от ужасните убийства в църква в Ница“.

Френският министър-председател обяви, че страната е в аварийна ситуация след убийствата на трима души в базиликата Нотр Дам в Ница.

Премиерът Жан Кастекс каза на френските депутати, че страната ще повиши нивото си на готовност до „извънредна ситуация“ в отговор на атаката.

Папа Франциск се моли за жертвите на нападението и за прекратяване на всяко „терористично“ насилие. Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че Франциск е бил информиран за нападението в четвъртък и е изразил солидарността си с католическата общност във Франция.

В изявление Бруни казва, че нападението „е посяло смърт в място на любов и утеха“.

Източник: Аbc news

 

Последни новини

Общо гласували: 15

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
8 гласували / 53.33%
Да, категорично
5 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 13.33%