“19 МИНУТИ”: ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА Е СРЕЩУ НЕБОСТЪРГАЧА “ЗЛАТЕН ВЕК”

Автор: 5Gmedia , 10:15, 30 март 2019

„В столицата не трябва да има сгради, които не се вписват в средата и пречат на движението”, коментира кметът Йорданка Фандъкова многоетажната сграда Златен век на Артекс, цитирана от „19 минути“.

През вчерашния ден от ДНСК заявиха, че сградата е законна, но за строителството и трябва да се произнесе съдът, защото за това разрешително вече се води дело. Главният арх. Здравко Здравков посочи,че е трябвало да се направи презаверка на разрешителното още миналата година, но това не се е случило. Кметът на София коментира и получаваните от Здравков заплашителни съобщения от собствениците на фирма Артек, като според нея „вероятно това не са някакви драматични есемеси”.

Тя сподели, че е важно да се направят промени в закона, и ще настоява да има много добри анализи, за да не се допуска в града изграждането на сгради, които пречат и не се вписват.

„Настоях главният архитект да не удължава разрешителното на „Артекс”. Според нея решението е вече в ръцете на съда. Фандъкова коментира и ремонта на ул.„Граф Игнатиев” , като според нея този ремонт е „урок” за всички следващи, но и дори при обсъжданията след началото на работата винаги ще има недоволни. Относно „водната стена” на пл. „Гарибалди”, кметът изрази мнение, че отговорността при реализацията на такива много ключови проекти на архитекти и проектанти е огромна. Той е добре направен, но твърде неясен като замисъл. Според нея проектантите трябва да защитават работата си си, а не тя да трябва да обяснява какъв е бил замисълът. Преместването на монолитът от пл. „Гарибалди” в УАСГ е било „закачка”.

                                                         

 

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%