ОКАЗВА СЕ ИСТИНА: АЛКОХОЛЪТ ПОМАГА ДА ГОВОРИМ ПО-ДОБРЕ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ

Автор: 5 GmediA 13:53, 30 март 2019

Тези, които се занимават с изучаването на нов език, понякога откриват, че алкохолът - в умерени количества - им помага да говорят по-плавно. Донякъде в това има смисъл: доказано е, че бирата или чашата с вино може да намали задръжките, което може да улесни някои хора да преодолеят нервността или колебанията. От друга страна, също така е доказано, че алкохолът нарушава когнитивните и двигателните функции, влияе отрицателно върху паметта и вниманието и води до свръхсамоувереност и повишена самооценка. След всичко казано, наистина ли хората говорят по-добре чужди езици , когато си пийнат или всъщност говори само тяхната течна смелост?

За да отговорят на този въпрос, британски и холандски учени проведоха експеримент, публикуван тази седмица в „Журнал по психофармакология“. Оказва се, че участниците в проучването наистина говорят по-плавно след ниска доза алкохол - дори когато те самите не мислят така.

Изследавнето обхваща 50 души, чиито майчин език е немският , които учат в университетът в Маастрихт, разположен в Холандия близо до границата с Германия. Всички участници в проучването заявявт, че поне понякога пият алкохол и, тъй като техните часове се провеждат на холандски, наскоро са издържали изпит, показващ владеене на езика.

Всеки от тях е помолен да проведе небрежен двуминутен разговор с интервюиращ на холандски. Преди този разговор половината са получили обикновена вода, докато другата половина е изпила лека алкохолна напитка. Количеството на алкохола е различно в зависимост от теглото на човека, но за човек от 150 килограма е бил равностоен на половин литър бира.

Разговорите са записани и след това оценени от двама холандци, които не са знаели кои хора са консумирали алкохол. Участниците са помолени също да направят свои собствени оценки на базата на това, с каква лекота са усещали, че говорят.

Изнинадващо алкохолът не е повлиял на оценките на говорещите: тези, кото са пийнали преди интервюто не са се усещали по-сигурни в представянето си от тези, пили вода. Но те са се представили по-добре според оценителите, прослушали записите. Като цяло те оценяват хората в „алкохолната“ група като по-добре владеещи, конкретно- с по-добро произношение, от тези във „водната“ група. Оценките за граматика, лексика и аргументация са сходни между групите.

Авторите посочват, че дозата алкохол, тествана в проучването, е ниска и че по-високите нива на консумация може да нямат тези благоприятни ефекти. В края на краищата, според тях, прекаляването с алкохола може да има точно обратен ефект върху произношението и дори може да доведе до неясна реч.

Изследователите отбелязват, че тъй като хората в проучването са знаели какво пият, не е възможно да се знае дали речта им се подобрява поради биологичните ефекти на алкохола или заради тяхното знание, че са го изпили. Предишни проучвания са доказали, че хората, които вярват, че пият алкохол, могат да изпитат същите ефекти, като тези, които действително са пили. „Бъдещите изследвания по темата ще трябва да включат и изследавне на Плацебо ефекта от алкохола“, пиат авторите, „за да разграничат относителното въздействие на фармакологичните ефекти  от ефекта на очакването.

Резултатите от проучването трябва да бъдат възпроизведени и при други групи от хора, за да се докаже, че резултатите не са уникални за хората, чиито роден език е немски или за хората, изучаващи холандски. Поне още една публикация подкрепя тази теория: в проучване от 1972 г. Е показано, как малки дози алкохол подобряват произношението на американците на думи на тайландски.

Въпреки че изследването не измерва психичните състояния или емоциите на хората, авторите казват, че е възможно ниска до умерена доза алкохол „да намали тревожността на езика“ и следователно да подобри уменията. „Това може да даде възможност на ораторите да говорят по-свободно на чужд език след пиене на малко количество алкохол“, заключават те.

Тагнато в: алкохол , езици

Последни новини

Общо гласували: 85

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
77 гласували / 90.59%
Не
7 гласували / 8.24%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.18%