Д-Р ДЖИЛ БАЙДЪН - КОЯ Е НОВАТА ПЪРВА ДАМА НА САЩ?

Автор: 5 GmediA 11:16, 9 ноември 2020

Съединените щати имат нов президент, което означава, че имат нова първа дама.

Когато Джо Байдън положи клетва като 46-и президент на САЩ, д-р Джил Байдън ще поеме ролята на Мелания Тръмп.

Родена в Ню Джърси, по образование педагог, Джил Байдън вече е била втората дама на САЩ, когато съпругът й беше вицепрезидент на Барак Обама.

69-годишната Джил Трейси Джейкъбс е родена в Хамънтън, Ню Джърси, въпреки че прекарва голяма част от детството си в Уилоу Гроув, Пенсилвания, същия щат, в който е роден бъдещият й съпруг.

Най-голямата от петте сестри, д-р Байдън завършва гимназия през 1969 г., преди да учи моден мърчандайзинг в младши колеж в Пенсилвания.

Преди да се омъжи за Джо Байдън, е съпруга на бившия колежански футболист Бил Стивънсън, но бракът им е краткотраен.

Завършва университета през 1975 г., като работи като учител по английски език в местните държавни училища.

Освен бакалавърската си степен Джил Байдън има и две магистърски, както и докторска (2007) от Университета в Делауер. Преди да се премести във Вашингтон, тя преподава в колеж и в психиатрична болница за младежи. Обръщението ѝ към конгреса на Демократическата партия е от старата ѝ класна стая в Delaware's Brandywine High School, където преподава английски език от 1991 до 1993 г.

Нарушавайки традицията, д-р Байдън продължава да преподава, докато е втора дама на САЩ, като жонглира между политическата си дейност и работа й като професор в Общинския колеж в Северна Вирджиния.

 

Как се запозна с Джо Байдън?

Докато е в университета в Делауеър Джил среща бъдещия си съпруг Джо Байдън, който след избирането му в сената през 1975 г. губи съпругата си Нила и едногодишната си дъщеря в автомобилна катастрофа.

Двамата се запознават при среща на сляпо, организирана от брата на Джо.

"Излизала съм с момчета, които носят дънки, сабо и тениска и когато той се появи на вратата в спортно палто и мокасини, си помислих: "Боже, това никога няма да проработи, дори след милион години - казва Джил пред Vogue за първата им среща. - Та той беше 9 години по-възрастен от мен! Но излязохме, гледахме филма "Един мъж и една жена" в киносалона във Филаделфия и веднага се харесахме."

Байдън е предлагал брак на Джейкъбс пет пъти, преди тя да приеме. Двойката се жени през 1977 г. в Ню Йорк. Дъщеря им Ашли се ражда през 1981 г. През 2015 г. губят сина си Бо, който умира на 46 от мозъчен тумор.

За кандидатирането на Джо Байдън за президент Джил споделя: "Знам, че ако поверим тази нация на Джо, той ще направи за семейството ви това, което направи за нашето - ще ни събере и обедини, ще ни помогне да преминем през времето на нужди, ще спази обещанието на Америка към всички нас."

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 60

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
44 гласували / 73.33%
Да
16 гласували / 26.67%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%