КАМАЛА ХАРИС – ПЪРВАТА ЖЕНА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА САЩ

Автор: 5 GmediA 11:47, 9 ноември 2020

55-годишната Камала Харис влезе в историята като първата жена, избрана за вицепрезидент на САЩ. Освен това тя ще също бъде и първият чернокож и първият азиатско-американски вицепрезидент.

Победата на Харис представлява милионите жени в света - често пренебрегвани, исторически недостатъчно представени и систематично игнорирани, които сега са приематели на тази нова сила, за първи път в историята на страната, отбелязва Си Ен Ен.

В събота вечер, по време на първата си реч като избран вицепрезидент, Харис отбеляза историческия момент: "Макар че може да съм първата жена в този офис, няма да бъда и последната", каза тя в Уилмингтън, Делауеър.

„Тъй като всяко малко момиченце, което гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите, и на децата на нашата страна, независимо от пола ви, страната ни ви е изпратила ясно послание: Мечтайте с амбиция, водете с убеждение и вижте себе си в начин, по който другите може да не го правят, просто защото никога не са го виждали досега. Но знайте, че ние ще ви аплодираме на всяка крачка “, каза тя.

Харис е родена в Оукланд, Калифорния, от двама родители имигранти - майка, родена в Индия, и баща, роден в Ямайка.

Израства ангажирана с индийското си наследство, посещавайки с майка си Индия, но разказва, че майка ѝ е възприела черната култура на Оукланд, потапяйки в нея двете си дъщери - Камала и по-малката ѝ сестра Мая.

Тя посещава колеж в САЩ, прекарвайки четири години в университета Хауърд, един от най-известните исторически "черни" колежи и университети в страната, които тя определя като един от най-формиращите преживявания в живота си.

„Не трябва да се ограничавате от идеята на някой друг какво означава да бъдете чернокожи“, каза тя пред Дана Баш от CNN през септември . "Бихте могли да сте студент по изобразително изкуство, а също така да бъдете президент на класа. Може да сте член на обществено дружество и да участвате в студентско управление, както и да искате да отидете в юридически факултет, всичко, което ви насърчава да бъдете пълноценното си аз".

В хода на кандидатурата си за Белия дом, Харис никога не се отказваше да споменава, че хората са се опитвали да посеят съмнения в нея, докато тя си е проправяла път в политиката.

"Не слушах. И хората също не слушаха. И ние победихме", казва новият вицепрезидент на САЩ.

Майката на Харис пък коментира победата на дъщеря си така:  „Камала, може би си първата, която направи много неща, но се увери, че не си последната.“

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 62

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
46 гласували / 74.19%
Да
16 гласували / 25.81%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%