ШЕФЪТ НА АНГЛИЙСКИЯ ФУТБОЛ Е АУТ И ОТ ФИФА

Автор: 5 GmediA 16:24, 13 ноември 2020

Два дни, след като подаде оставка като председател на футболната асоциация на Англия, Грег Кларк оваканти и поста вицепрезидент на ФИФА.

Причината отново е използването на обидната фраза "цветни футболисти" в онлайн изслушване пред парламентарната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт.

Първоначалното Кларк, който е представител на УЕФА в световната централа, имаше намерение да запази високия пост, но след разговор между него и президента на европейската асоциация Александър Чеферин, британецът е подал оставка.

"След телефонен разговор тази сутрин между президента на УЕФА Александър Чеферин и Грег Кларк, двете страни се съгласиха с предложението на Грег Кларк да се оттегли с незабавен ефект от поста си на представител на УЕФА в Съвета на ФИФА“, се казва в изявление на европейската футболна централа.

Освен за обидното обръщение към тъмнокожите футболисти, Кларк бе разкритикуван и за отношението си към играчите с хомосексуална ориентация, както и за брутален, сексистки коментар към състезателките в женския футбол.

След разразилия се скандал редица звезди от Висшата лига, сред които националът Тайрън Мингс от "Астън Вила", призоваха мястото на Кларк начело на футболната асоциация на Англия да бъде заето от тъмнокож, тъй като това би отправило силно послание и би било знак за развитие в правилната посока.

Междувременно организацията Kick It Out, чиято мисия е борбата с расизма в спорта, осъди изказването на Кларк и подчерта, че мястото на подобни коментари е в историята.

63-годишният Кларк бе един от най-острите критици на поведението на феновете по време на мача България - Англия (0:6) на ст. "Васил Левски" миналата година. Заради маймунски звуци и обидни скандирания от трибуните страната ни бе наказана с два мача без публика и глобена със 75 000 евро за расизъм.

Тагнато в: Кларк

Последни новини

Общо гласували: 15

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
8 гласували / 53.33%
Да, категорично
5 гласували / 33.33%
Все още не съм решил(а)
2 гласували / 13.33%