WASHINGTON POST: ЕВРОСКЕПТИЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ ИСКАТ НАПУСКАНЕ, А РЕФОРМИ НА ЕВРОСЪЮЗА ОТВЪТРЕ

Автор: 5Gmedia , 12:01, 31 март 2019

Наблюдавайки тежкия развод на Лондон с Брюксел, много националистически и популистки парти на Стария континент се отказаха от курса на излизане от Европейския съюз. Вместо “екзит”, те започнаха подготовка за евровота и пропагандират радикална реформа на Евросъюза отвътре.

Само преди 3 години, в няколко държави-членки се разнасяха призиви за раздяла по примера на Великобритания, пише Washington Post.

Според експерти, икономиката на Великобритания страда още от 2016 г., като следствие от референдума през 2016 г., паундът се обезценява, раздорите между поддръжниците и опонентите на Брекзит се задълбочават и това създава социално напрежение.

Виждайки всичко това, влиятелните евроскептици от Скандинавието до Средиземноморието промениха основните си послания: от напускане към промяна отвътре. Според Washington Post не е останала нито една партия, призоваваща страната й да излезе от ЕС.

Рейтингът на Евросъюза започна да нараства от 2017 г. насам, когато Великобритания започна преговорите с Европейската комисия за условията на напускането.

Параленото допитване на общественото мнение показва, че 67% от европейците смятат членството в ЕС за полезно; това е най-високият резултат от 35 години насам, обръща внимание на този интересен факт Washington Post. Европейските граждани оценяват най-високо възможността за свободно придвижване в рамките на Съюза.

Според Washington Post най-радикалните партии няма да предлагат излизане, а ще дискутират въпроса за по-активно участие в бюджетирането на общите средства и проблема с мигрантите.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%