УЧЕН ОТ БАН: БЪЛГАРСКАТА COVID ВАКСИНА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА ДО НОВА ГОДИНА

Автор: 5 GmediA 11:56, 14 ноември 2020
Източник: Архив

До Нова година ще бъде готов прототипът на българската ваксина срещу коронавируса. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова. Тепърва ще се види каква успеваемост ще има българската ваксина, защото  тя е протеинова и с по-голяма стабилност, обясни проф. Петрова.

Вече са избрани вирусните белтъци срещу които да се действа, а след като е готов прототипът, ще започнат тестове върху мишки и хора, за да се провери колко е имуногенна и безопасна ваксината, добави Петрова.

Относно продуктът на „Пфайзер“ тя обясни, че тази ваксина е трудна за съхранение, докато нашата е протеинова. "Пфайзер" ще се транспортира на сух лед и трябва да се съхранява до минус 70 градуса, в обикновен хладилник ще издържа до 5 дни, което значи, че специално трябва да се закупуват средства за съхранение", обясни специалистът.

Тя настоя да бъде проверено нивото на антитела срещу коронавируса, преди да бъде поставена ваксината. Трябва да се ваксинират рисковите групи и възрастните хора, но 13 млн. дози ваксини са много за нашата страната, независимо, че ваксината ще бъде поставена два пъти, подчерта проф. Петрова и предупреди, че коронавирусът мутира.

Според нея се действа в правилна посока във всички направления.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%