ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА: КАКВО ВИДЯ ЕДИН НЕМСКИ ЖУРНАЛИСТ В ПЛОВДИВ И СТОЛИПИНОВО?

Автор: 5Gmedia , 14:59, 31 март 2019

Тия дни разхождах немски журналист в Столипиново. Два дни. Първият ден беше свободна програма по моя преценка - с часове обикаляхме махалата, разговаряхме с хората, снимахме ги. Роберт имаше два основни въпроса - как им се отразява Европейската столица на културата и какво мислят за евроизборите.

На първия въпрос вдигаха рамене в недоумение, нищо не бяха чували, но после доста бързо превключваха и го заведоха да види наводнените мазета на един от блоковете, както и боклуците.

Боклуците са там, щото няма контейнери.

Скоро и в центъра на Пловдив вдигнаха два контейнера и около тях за нула време се получи сметище. Обаче това трудно се обяснява.

Роберт каза, че от фондацията му намерили един ром да му говори, но искал 60 евро. Бил млад. Аз му намерих друг, стар, който искаше 10 евро. И той хартиса, намерихме си други по улицата. Роберт каза да им кажа, че принципът на радиото, за което работи, е да не плаща пари за интервюта. Не се наложи да обяснявам.

На втория въпрос се намериха отговарящи. Процентът жители на Столипиново, които говорят немски език, или поне си мислят, че го говорят, със сигурност е по- голям от средния за Пловдив.

На този въпрос интервюираният млад Мехмед отговори : Булгариен фалш. Тук има шмекер и цап-царап".

Роберт ме погледна въпросително. Що ме гледа, какво не му е ясно от " цап- царап".

На въпроса за изборите едни млади жени от Столипиново споделиха, че първо не са чували за евроизборите, второ- не ги интересува и трето, в дните преди изборите минават едни хора, дават по 20 лв и им казват за кого да гласуват. Те вземат парите, пък после дали гласуват или не, е друг въпрос.

Че и аз бих ги взела, щом е тъй..

Тъй като Германия много участва в Европейската столица на културата, колегата Роберт, човек мислещ и с опит, упорито искаше да разбере как проектите, свързани и с Германия, и със Столипиново, ще повлияят на средата.

Е, тук вече ударихме на сериозен камък.

Карах наред по телефона всички от махалата, все известни имена, които имат нещо общо с тая работа. Обаче всичките ги тренираха някъде извън града и то за много време. Накрая един се съгласи. Говори пред Роберт. Докато говореше, гледам- през двора се измушва синът му, дето го търсихме вчера и дето каза, че бил извън града да го тренират. Питам Роберт искаш ли го и този? Не, вика, един мафиот ми стига. Каза мафиозо...

Обаче вторият ден имаше все пак един проект в 3 следобед. И ние чакахме да дойде времето и да го отразим надълго и нашироко и как той повлиява средата и променя нагласите.

Дойдоха да ни вземат от фондацията. Същата, дето спечели кандидатурата със Столипиново.

Само дето не знаеха къде да ни заведат, защото за два часа четири пъти променяха локацията. Локацията го каза момичето от фондацията, аз обикновено казвам " място". Плюс това още като ни взеха от мястото, където вече ден и половина бяхме говорили с хората и бяхме снимали, ни казаха веднага да скрием фотоапарати и камери и да гледаме в земята, защото тук е много опасно и ей сега ще изскочи някой и ще ни заколи.

Малей как се уплаших. Аз и без Роберт си ходя там да си говоря с хората и да си пиша, вече ще внимавам.

Eдна представителка на фондацията ни закле да скрием всичко, което навежда на мисълта за фотоапарати, да не сме посмели да снимаме и записваме тоз проект, защото населението било много сензитивно и щяло да избяга. Викам и, аз 30 години снимам населението и не бяга, но тя беше твърда.

Като казаха така и като посочиха пета локация за проекта, дето щял да промени нагласите, се ядосах, викам на Роберт ай лийв и си тръгнах. По пътя разсъждавах върху най- големия проект, свързан със Столипиново и Европейската столица на културата.

Дървен мост временен, който щял да изкара квартала на светло и да го съедини със света.

Колкото и да гледах в тая посока, оттатък са Рогошките гробища.

Та така.

П.П. Веселина Божилова е дългогодишна журналистка в Пловдив.

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%