И НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ВАС!

Автор: 5 GmediA 11:48, 17 ноември 2020
Източник: http://fandom.com/

Французите не спират да ни изненадват с нови неща. Съвсем скоро там са обявили дуелирането с реплики на светлинните джедайски мечове от Star Wars за официален спорт! 

Няма начин да не познавате човек, който е абсолютно луд по вселената на "Междузвездни войни" и работата на Джордж Лукас. Истината е, че това е брилянтен ход за французите, които ще изкарат много приходи от състезания, телевизионни права и туризъм, за което можем само да ги поздравим. Заслугата тук е на федерацията по фехтовка във Франция, която дава статут на репликите на светлинния меч идентичен с този на рапирата и шпагата. Дуелистите се бият в рамките на рундове от по три минути, като този, който натрупа 15 точки срещу опонента си печели. Ако в рамките на три минути, никой не натрупа 15 точки, печели този състезател, който има по-висок резултат. Интересно е, че има правило за "внезапна смърт". То се счита когато и двамата дуелисти имат по 10 точки. Тогава този, който пръв нанесе удар по противника печели двубоя. Важното е ударът да е в тялото или главата на противника.

Сражаването със светлинни мечове се отнася до няколко различни бойни изкуства, специализирани в боя със светлинен меч (но не и ограничени само до него). Нужни са специални умения, за да може някой да усвои и да се възползва от специфичните характеристики на светлинния меч като странния баланс на оръжието, цялата тежест на което се намира в дръжката, както и способността му да реже от всяка една негова страна. Най-известните бойни стилове със светлинен меч са седемте форми на Джедайския орден. Бойците изучават елементи от всяка форма, но малцина усвояват всички в детайли.

Седемте форми не са просто движения с мечове, те символизират седем различни типа философии и могат да се прилагат и в невъоръжен двубой.

Новия спорт има една основна разлика с фехтовката - пръстите на дуелиста трябва да сочат в посоката на острието на меча. Това правило гарантира отпадането на някои традиционни удари от фехтовката и е направено с цел дуелистите да забавляват публиката с по-атрактивни удари. Такива, каквито сме виждали във филмите от Вселената на "Междузвездни войни". Много клубове по фехтовка във Франция вече имат репликите на светлинните мечове, както и инструкции за провеждане на тези двубои. Вече се е провел и първият подобен турнир, чиято цел е само една - да направи спорта популярен в световен мащаб. Организаторите споделят, че основните им цели са били безопасността на участниците, както и това да доближат дуелите до тези във филмовата поредица. За тази цел облеклото на дуелистите наподобява това на джедаи или на сити, а самите дуели се провеждат в сумрачна светлина, за да може да се виждат ясно светлинните мечове и движенията на опонентите. 

За състезанията по време на олимпиадата в Токио /дано да се проведе!/ няма да бъде официална дисциплина. Все още! 

 

Тагнато в: Лазерни мечове

Последни новини

Общо гласували: 66

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
44 гласували / 66.67%
Не
17 гласували / 25.76%
Все още не съм решил(а)
5 гласували / 7.58%