МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕМИЕР УВОЛНИ ШЕФА НА АГЕНЦИЯ МИА СЛЕД ПУБЛИКУВАНА ГРУБА ОБИДА КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР

Автор: 5 GmediA 10:28, 20 ноември 2020

След публикувана груба сексистка обида по адрес на българския и гръцкия външен министър, председателят на надзорния съвет на македонската информационна агенция МИА беше отстранен от поста. Решението е на премиера Зоран Заев.

"Това е откровен език на омразата, който накърнява достойнството на всяка българска жена. Такъв балкански сексизъм няма място в Европейския съюз", коментира министър Екатерина Захариева пред БНТ.

На 17 ноември в пост в Туитър Зоран Иванов обиди вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и бившия външен министър на Гърция Дора Бакояни.

След скандалното изказване обясни, че е използвал думите като метафора и разясни какво е искал да каже:

 

Същевременно днес в обширно интервю за "Дойче веле" премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че София и Скопие все още могат да решат спора. По думите на Заев разговорите с България продължават и не е изключено до края на годината двете страни да бъде постигнат консенсус.

Според него конфликтните въпроси могат се решат с документ, добавен към Договора за добросъседство от 2017 г. и с още няколко уговорки за подобряване на отношенията и изпълнението му и за двустранно сътрудничество.

В интервюто Заев още веднъж повтаря, че Република Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. Той изразява и личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
2 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%