СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ЗА ДА СИ ИСТИНСКИ ЛЕКАР, ТРЯБВА ДА ИМАШ МИЛОСТ КЪМ БОЛНИТЕ! ИНАЧЕ НЕ СИ ЗА ТАЗИ ПРОФЕСИЯ

Автор: 5 GmediA 12:58, 20 ноември 2020
Източник: 5GMedia

Знам какво е да те гонят от болници, преживях го с майка ми и с брат ми.

Майка ми, светла й памет, беше болна от рядката болест миастения гравис. Често получаваше кризи. Един ден имахме уговорен прием в Александровска болница, бях организирала всичко с д-р Крушков. Едва докарахме с брат ми майка от Петрич в София, беше изтерзана от пътя, горкичката. Оказа се, че началникът на д-р Крушков пази леглото за свой близък. И дори не прегледаха майка ми, просто ни оставиха в коридора...Зазвънях на всички лекари, които познавам, на депутати, на министри - на всеки, за когото смятах, че може да помогне. Всички неврологии бяха препълнени. Д-р Дренски, шеф на частната “Токуда”, каза да тръгваме натам. Настанихме майка ми, на другия ден рано сутринта тя ми се обади, давеше се в сълзи - един млад лекар й казал, че нейната болест няма оправия, да се примири; пък и старите хора да си се лекуват у дома, болниците са за младите - майка ми тогава беше на 77 години! Отидох и си я взех, заведох я във Военно-медицинска академия. По-сетне открих проф.Пламен Кенаров в ИСУЛ, той ме свърза с проф.Войнов от Санкт-Петербург, който дойде в София, живя у нас, а в ИСУЛ направи на майка ми плазмафереза по свое уникално откритие и майка ми беше с нас до 83-годишна възраст.

През януари 2012 г. лекар във ВМА каза на брат ми, който едва се държеше на краката си, че нищо му няма, да се прибира вкъщи...той припадна на излизане от болницата, приеха го по спешност и му направиха няколко животоспасителни операции...майка ми така се разболя, миличката, от мъка, защото един месец не знаехме брат ми ще се оправи ли или не. Слава на Бога, Петър е жив и здрав, вчера имаше рожден ден. Началникът на ВМА ген.Тонев, светла му памет, беше изключителен човек, помогна на много хора, помогна и на нас.

...Тежка и сложна е лекарската професия. Най-важната на света!

Казват, че лекарите привикват към болката и смъртта, иначе няма начин да оцелеят.

Навярно е така.

Мисля си, че освен професионалната компетентност, лекарите трябва да имат милост. Милост към болните. Ако нямат - не са за тази мисия.

 

Коментар на топ журналистката Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
2 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%