ШВЕЦИЯ СЕ БОРИ С ВТОРА ВЪЛНА НА ПАНДЕМИЯТА И СМЕНЯ СТРАТЕГИЯТА

Автор: 5 GmediA 08:53, 21 ноември 2020
Източник: ЕПА

В Швеция бяха открити 7240 нови случая на коронавирус за един ден. Това е рекорд за ден за държавата, която не наложи строги ограничителни мерки по време на първата вълна от инфекции с COVID-19 през пролетта, пише The Local.

Правителството казва, че спортуването на закрито все пак е опасно, но отказва да затвори фитнес салоните. А хората, които посещават часовете във фитнеса са категорични, че няма да спрат да спортуват, но все пак се стараят да спазват социална дистанция.

"Да тренирам е единственото нещо, което ми остана сега. Имам нужда да го правя докато мога. Не само за себе си, но и за всички присъстващи, които са толкова щастливи, че все още продължаваме да спортуваме", казва инструктурката Аса Ларсон.

В Швеция все още няма локдаун, няма правила, а само препоръки за социална дистанция. Да, списъкът с препоръки на страната е по-строг и изглежда повече като молба за доброволен локдаун. Но лекарите на първа линия са абсолютно категорични - това не е достатъчно. Самият архитект на този модел, Андерс Тегнел, признава, че повечето хора не следват съветите му.

"През пролетта този подход работеше много добре. Ние успяхме да накараме хората да не се събират, ако не е наложително. Ако успеем отново да постигнем това и повече хора се вслушват в съветите ни, мисля, че ще успеем да овладеем ситуацията и сега", казва Тегнел пред CNN.

Властите вече забраниха събирането на повече от 8 души на едно място. Въведена беше и забрана за продажба на алкохол в ресторанти и барове след 22.00 часа. Страната започва бавно да изоставя ''шведския модел'' за борба срещу заразата, който изключваше въвеждането на карантина, съобщава ''Вашингтон поуст''.

"Това е ясен сигнал за всеки у нас относно мерките, които ще се прилагат в бъдеще," каза министър-председателят на Швеция Стефан Льовен по време на пресконференция в понеделник. ''Не ходете на фитнес, не ходете в библиотеката, не вечеряйте в ресторанти, не организирайте партита“, каза той.

Хоспитализациите нарастват по-бързо в Швеция, отколкото в която и да е друга европейска държава, а смъртността на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на съседните Финландия, Дания и Норвегия.

 

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
2 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%