1 АПРИЛ: ОТ СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ...ДО ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ

Автор: 5Gmedia , 00:05, 1 април 2019

Обичам да слушам хората, когато лъжат, защото тогава разправят за хора, които искат да бъдат, а не могат.

Лев Толстой

Шегата е свалила повече диктатори от превратите и революциите

Мъдростта най-лесно стига до разума на човека на крилете на шегата

 

 

На 1 април почти в цял свят се отбелязва Деня на лъжата, хумора и шегата.

Празникът е много популярен, заради провокацията да се разказват шеги и измислени истории, които да забавляват. Дори и медиите публикуват и излъчват лъжливи новини (заради повода, а не по други причини!), като предизвикват хората сами да разберат коя новина е истина и коя не.

Началото идва от древния Рим - на 25-и март , денят на пролетното равноденствие, древните римляни чествали  веселието, шегата и радостта. Това бил  празника на  доброто настроение наречен „Хилария” с апогей почитането  на богинята Кибела – майката на боговете.

Според Джоузеф Боскин, преподавател в Университета Бостън, обаче, празникът на лъжата е възникнал в Константинопол, където византийският император е позволил на шута си да управлява страната само за един ден и този ден е бил именно 1 април.

Денят на лъжата е особено популярен във Франция,  Испания, Мексико, Перу, Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка.

Ето и някои факти и афоризми за лъжата и шегата:

Митоманията или комплексът Мюнхаузен е заболяване, при което човек изпитва постоянна нужда да изкривява истината. С помощта на лъжата той си създава алтернативна реалност, а често и искрено вярва в думите си.

Учените от университета в Хертфордшир установили, че мъжете лъжат по-често от жените. Според професора по еволюционна психология Карън Пейн, средно един мъж лъже 1092 пъти в годината, а една жена - 728 пъти.

Лъжите са включени в легенди, митове и приказки. В западната традиция, лъжата е порок, който се наказва или коригира. В източните приказки, лъжата често фигурира като хитър начин за спасение.

Когато човек е пожелал да излъже, се е научил да говори, когато е пожелал да излъже много хора, се е научил да пише.

С лъжи можеш да стигнеш далеч, но връщане от там няма…

Човек излъже ли те веднъж, може и никога повече да не го направи, но излъже ли те втори път - ще те лъже докрай!

 

Последни новини

Общо гласували: 85

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
77 гласували / 90.59%
Не
7 гласували / 8.24%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.18%