ИЗРАЕЛ УДАРИ МНОЖЕСТВО ОБЕКТИ В ГАЗА В ОТГОВОР НА ПАЛЕСТИНСКА РАКЕТА

Автор: 5 GmediA 13:39, 22 ноември 2020
Източник: EPA архив

Израелски изтребители и щурмови хеликоптери удариха днес преди разсъмване цели на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа, след като палестински бойци изстреляха ракета от крайбрежния анклав, предаде ДПА.

Докато няколко бойни групи оперират от палестинския анклав, Израел държи владетелите на Хамас от Газа отговорни за всички ракетни обстрели извън територията и обикновено в отговор нанася удари по цели на Хамас.

Израелските военни посочват в изявление, че бойни самолети и атакуващи хеликоптери са ударили две площадки за производство на ракетни боеприпаси, подземна инфраструктура и тренировъчен комплекс на военноморските сили на Хамас.

Израелската армия повиши равнището на тревога поради опасения от подновяване на ракетните обстрели заради годишнината от ликвидиране на 19 ноември миналата година на висш командир от групировката "Ислямски джихад" в Газа.

Макар в последно време спорадичните обстрели от ивицата да са дело на по-малки палестински групировки, Израел държи движението Хамас, което контролира Газа, отговорно за всякакви обстрели от крайбрежния анклав, където около 2 милиона палестинци живеят в условия на пренаселеност и бедност.

Въпреки договореното с катарско посредничество примирие между Израел и Хамас в последните месеци на няколко пъти припламна насилие.

Израел, САЩ и ЕС са обявили Хамас за терористична организация.

Последни новини

Общо гласували: 51

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
38 гласували / 74.51%
Не
10 гласували / 19.61%
Все още не съм решил(а)
3 гласували / 5.88%