ОМУРТАГ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗВОДИЕТО

Автор: 5 GmediA 13:40, 22 ноември 2020
Източник: PxHere

Жители на град Омуртаг излизат на протест срещу безводието. Местните хора имат питейна вода веднъж седмично, за няколко часа, на фона на епидемията от COVID-19. Хората планират блокирането на пътя София-Варна край града - нещо, което към момента не им се позволява от полицията, предава Нова ТВ.

По думите на местните проблеми с водата винаги е имало, но ситуацията към момента била нетърпима. Те се оплакват, че по една седмица не се къпят.

От ВиК - Търговище открили още един водоизточник край село Кипнилово, откъдето идва водата за Омуртаг. Включването му щяло да стане бързо. "В рамките на 24 часа бихме се справили с изграждането на една бърза връзка. Довеждащият водопровод минава на 12 метра от мястото на водовземане и с моторни помпи ще можем да вземаме вода и да вкарваме във водопровода. Така, двете зони на града, ще могат да разчитат да получават вода през ден", посочва инж. Явор Миланов, управител на ВиК-Търговище.

Държавата, обаче, трябва да разреши водовземане. От ВиК и община Омуртаг са изпратили искането до МОСВ, но още чакат отговор. А докато получат такъв хората от Омуртаг вече протестират по улиците. „Цял живот. Откакто се помня, откакто съм родена в този град е това безводие. Трябва нещо да се направи”, заяви проетстираща.

В Омуртаг живеят около 4 хиляди души. Безводието засяга не само града, но и околните села, които нямат изобщо вода от месец.

Последни новини

Общо гласували: 51

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
38 гласували / 74.51%
Не
10 гласували / 19.61%
Все още не съм решил(а)
3 гласували / 5.88%