ЕК ЗАКУПИ 200 РОБОТА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ДОСТАВЕНИ В ЕВРОПЕЙСКИ БОЛНИЦИ

Автор: 5 GmediA 10:18, 24 ноември 2020
Източник: Туитър

Европейската комисия закупи 200 робота за дезинфекция, които ще бъдат доставени на редица болници в Европа. 

Болници от повечето държави членки изразиха необходимост и интерес да приемат тези роботи, които могат да дезинфекцират стандартните стаи за пациенти, като използват ултравиолетова светлина, в рамките на 15 минути. По този начин спомагат за предотвратяване и намаляване на разпространението на вируса. Процесът се контролира от оператор, който се намира извън пространството за дезинфекция, за да се избегне всякакво излагане на ултравиолетова светлина, съобщават от ЕК.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер заяви, че разработването на технологии може да създаде сили за промяна. „И виждаме добър пример за това в роботите за дезинфекция. Приветствам това действие, за да се помогне на нашите болници в Европа да намалят риска от заразяване — важна стъпка за ограничаване на разпространението на коронавируса“, добави Вестегер.

Бюджетът, в размер до 12 милиона евро, идва от Инструмента за спешна подкрепа (ИСП). Роботите се очаква да бъдат доставени през следващите седмици. /БГНЕС

 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%