ТАКСИМЕТРОВИ И АВТОБУСНИ ШОФЬОРИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТНО АВТОШЕСТВИЕ В СОФИЯ СРЕЩУ ВЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА

Автор: 5 GmediA 08:46, 25 ноември 2020
Източник: 5GMedia

Автобусните и таксиметровите шофьори излязоха днес на национален протест в София под формата на автошествие. Около 100 автобуса и 2000 таксиметрови автомобила минават в три лъча по "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе" и бул. "Царица Йоана" в знак на протест срещу ветото върху нерегламентирания превоз.

В знак на протест превозвачите спряха обществения превоз на пътници за днес, като по думите им това е предупредителна акция и ако исканията им да се приемат отново допълненията в Наказателния кодекс за инкриминирането на незаконния превоз не бъде изпълнено, недоволството им ще прерасне в дългосрочен протест.

Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“. От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обяви какво ще включва протестната акция:

“Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, по между областните линии, по между селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза тя, цитирана от БНР.

Националният таксиметров синдикат се включва в протеста и, за да получи отговор от Министерството на транспорта по Наредба 34, която се очаква да влезе в сила от 1 януари. Шофьорите на таксита са готови да разпънат палатки пред Министерството на транспорта днес следобед, съобщи БНТ.

 

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%