ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР НА ПРАЗНИКА НА НБУ: ТУК ПОЛУЧАВАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ИЗГРАДИТЕ НЕ САМО КАТО ЛИДЕРИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИЦИ, НО И НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

Автор: 5 GmediA 15:34, 26 ноември 2020
Източник: ВМРО

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното образование в България.

Ето какво заяви министърът в поздравлението си за празника на НВУ:

"За 142 години това военно училище (сега Национален военен университет) даде на Българската армия хиляди командири. Много от тяхпроляха кръвта си в петте войни за национално обединение и освобождение на останалите под робство българи в Тракия, Македония, Добруджа и Поморавието. Това военно училище и този военен университет дадоха не само храбри командири и кадри на Българската армия, но и няколко министър-председатели на България, десетки министри, стотици кметове, десетки депутати. Т.е. тук Вие получавате едно образование не само за командири на българската войска; получавате една възможност да се изградите като лидери не само на българските войници, но и лидери на българското общество, стожери на българщината, стожери на българския национален интерес, на българския дух, благодарение на който българската държава съществува и днес.

Ако може да кажем, че са малко онези политици, намерили място в българската история със своите дела, то стотици хиляди са българските воини, благодарение на които България съществува, и благодарение на техния героизъм, дела и гениално ръководство сме записали най-гордите страници в българската история.

През всички тези години българският воин, командир и офицер никога не са обръщали гръб на противника.

Те проливаха кръвта си за Добруджа, Тракия, Поморавието, Македония за един общобългарски национален идеал – това ги прави много по-велики от всички онези, които след това си присвояваха техните заслуги.

Споменавайки Македония, чувам някои наши партньори и т.нар. общественици да ни призовават „да направим компромис“. Да приемем, че все пак „нещата са се променили“.

С какво да направим компромис?

С онези 200 000 български воини, които загиваха по бойните полета през 1912-1913, 1915-1918, 1941-1944 година? Да забравим това, че техните деца, майки, съпруги караха един тежък живот, защото техните мъже и синове загиваха за един общобългарския национален идеал – с това ли да направим компромис? Или да направим компромис с тези, които няколко десетилетия рушаха българските военни паметници и разпиляваха костите на нашите герои.

С кого да разделим нашата история?

Възпитаници на военното училище са

Гоце Делчев,

полковник Дрангов,

полковник Дървингов,

генерал Протогеров,

общо 11 генерали от Българската армия,

десетки полковници,

стотици офицери.

Какъв компромис да направим – да ги наречем някакви други, а не българи? След като те умираха в редовете на Българската армия за българския национален идеал. Убеден съм, че няма българско сърце и няма българин, в чиито жили тече българска кръв, който е готов да направи това.

Учите в едно от най-елитните военни учебни заведения не само в България, а и в Европа. Получавате една подготовка, с която утре не само Вашите подчинени ще се гордеят, ще се гордеят и Вашите родители, ще се гордее и цялата българска нация.

Защото няма друго в дългата българска история, на което да сме разчитали, за да съществуваме като народ и държава, освен силата и духа на българския войник и неговите командири и офицери".

Така завърши емоционалното поздравление на военния министър за празника на НВУ.

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%