БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВЕНЕЦ ПО СМЪРТНОСТ ОТ COVID-19 В ЕВРОПА

Автор: 5 GmediA 13:53, 27 ноември 2020

В четвъртък България официално стана държавата в Европа с най-висока смъртност от COVID-19. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показват, че в последните две седмици в България са починали 21 на всеки 100 хиляди души. Това е показателят, по който Европейският съюз следи развитието на пандемията.

Досега няколко пъти медии съобщаваха, че България изпреварва по смъртност всички останали европейски страни, но това бяха данни за отделни дни. Те не представляват тенденция и тълкуването им може да бъде спекулативно. Точно затова Европейският център следи данните за период от 14 дни и усреднява стойностите.

Преди две седмици починалите с коронавирус в България бяха 1898 души. Днес вече са 3367, което е почти двойно увеличение. За последните 14 дни битката с вируса са загубили 1469 българи. След България остават досегашните "първенци" Белгия и Чехия с 19.4 и 19.2 жертви на всеки 100 хиляди души за последните две седмици.

Европейският център следи ситуацията във всички страни членки на ЕС, както и в Обединеното кралство, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Сред всичките тези 31 държави смъртността в България от днес вече е най-висока.

Източник: Свободна Европа

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%