ЗАПОЧВАТ ДОСТАВКИТЕ НА ПЪРВИТЕ ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА „ФАЙЗЕР“ В ЕВРОПА И САЩ

Автор: 5 GmediA 12:35, 28 ноември 2020
Източник: Архив

Американската авиокомпания "Юнайтид еърлайнс" вчера започна да доставя ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания "Пфайзер", до складове в САЩ и в Европа, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Уолстрийт джърнъл". Това се случва още преди да има официално одобрение нито в САЩ, нито в ЕС.

По данни на „Уолстрийт джърнъл“ авиокомпанията, в сътрудничество с „Пфайзер“, е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия, посочва БТА.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от Федералното авиационно управление на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон. Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания “Байонтек” и нейният американски партньор „Пфайзер“ подадоха искане за регистрация на ваксината в Управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ.

Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември. По този начин използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември. Тогава се очаква разрешително и в Европейския съюз.

Въвеждането на ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19 е основната надежда за овладяването на разпространението на коронавируса по света. Няколко компании вече обявиха, че са готови с ваксина - "Пфайзер" ("Байонтек"), "Модeрна”, както и AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет.
Източник: Свободна Европа

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%