МИНИСТЪР САЧЕВА: НА 21 ДЕКЕМВРИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ОТВАРЯНЕ НА БИЗНЕСИТЕ, НЕ ОЧАКВАМЕ БЕЗРАБОТИЦАТА ДО КРАЯ НА 2020 Г. ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 7%

Автор: 5 GmediA 14:12, 29 ноември 2020
Източник: пресцентър МС

Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат на бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки.

"Очакваме известен ръст на безработицата, но не очакваме да се случи нещо катастрофално до края на годината. Не очакваме безработицата до края на 2020 г. да е повече от 7%", увери Сачева. И добави, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-много са в София, Пловдив, Бургас и Варна.

На 21-ви декември трябва да започне отваряне на бизнесите. Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за БНР.

"Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Всичко е въпрос на общо разбиране за необходимостта от дисциплина и спазване на мерките, за да не се налага да затягаме още коланите след края на този локдаун", обясни тя.

Па думите ѝ училищата ще отворят след нова година, а това допълнително ще даде възможност да се овладеят негативните тенденции в развитието на епидемията. "Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго", посочи министър Сачева.

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно, докато един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

"Започващата от понеделник, 30 ноември, мярка "Запази ме" ще даде възможност да се изплащат по 24 лева на ден до 21-ви декември на работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден", обясни министър Сачева.

Социалният министър заяви, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета. "Това са по-скоро политически спекулации, че следващото правителство ще бъде изправено едва ли не пред спиране на социални плащания. Ние сме правили Бюджет 2021 така, че да имаме готовност да го изпълняваме и след изборите. Не сме залагали капани, не се водим от тънки политически сметки. Всичко, което се опитваме да направим, е хората да преминат през тази криза колкото се може по-щадящо", подчерта Сачева.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
4 гласували / 50%
Не
4 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%